Within Temptation – Hydra

Within Temptation – Hydra
Nuclear Blast, 2014

Een nieuwe Within Temptation is altijd voer voor discussie. Er zijn hordes fans die alles wat de band uitbrengt geweldig vinden, maar daar tegenover staan ook meer dan voldoende mensen die vinden dat dit alleen voor tienermeisjes is. De grote vraag is dus: welke van deze groepen heeft gelijk?

Het eerste dat opvalt aan Hydra is de grote hoeveelheid gastoptredens. Hiervoor is gebruik gemaakt van een uiteenlopende groep van muzikanten. Van de ene kant is er een schitterend duet met opera-metalster Tarja, terwijl het andere uiterste van de muziek dan weer gerepresenteerd wordt door rapper Xzibit. Vooral van dit laatstgenoemde nummer (And We Run) had ik erg lage verwachtingen, maar Within Temptation wist me positief te verrassen.

De bombastische toetsen, gecombineerd met Sharon’s aanstekelijke zang zorgen voor een catchy geheel. Als directe gevolgen daarvan ontstaan wel meteen ook de grootste minpunten van Hydra: hoewel de muziek erg catchy is, wordt het ook vrij snel repetitief. Ook is de metal, die Within Temptation met dit album zo graag weer terug wilde brengen in hun sound, nog ver te zoeken. Er wordt een aantal keren gegrunt, en op de achtergrond zijn wat beukende gitaren te horen, maar deze aspecten mogen veel meer naar de voorgrond komen, aangezien ze wel degelijk wat kunnen bijdragen.

Ook Hydra zal geen definitieve uitkomst voor de discussie kunnen bieden. De muziek is zwaarder en volwassener dan op de voorgaande albums, maar het moge duidelijk zijn dat dit nog steeds ver naar de toegankelijke pop-kant van het metalspectrum ligt. Is dat dan slecht? Zeker niet, maar het moet je wel liggen. Het echte true metalvolk kan deze vanzelfsprekend overslaan.

Within Temptation - Hydra

Tracklisting:

 1. Let Us Burn
 2. Dangerous (featuring Howard Jones)
 3. And We Run (featuring Xzibit)
 4. Paradise (What About Us?) (featuring Tarja)
 5. Edge of the World
 6. Silver Moonlight
 7. Covered By Roses
 8. Dog Days
 9. Tell Me Why
 10. Whole World is Watching (featuring Dave Pirner)

Line-up:

 • Jeroen van Veen – Bas
 • Robert Westerholt – Gitaar
 • Sharon den Adel – Zang
 • Ruud Jolie – Gitaar
 • Martijn Spierenburg – Keyboards
 • Mike Coolen – Drums

Links: