Witch Trail – The Sun Has Left the Hill

De vorige EP van deze Gentse band, Thole, nam ik enkele jaren terug onder handen. Geen makkelijke opdracht om te definiëren hoe deze band nu precies klonk en welke sfeer ze neerzetten, laat staan dat het evident was om te kunnen pinpointen welke impact ze probeerden te hebben op de luisteraar. Genreoverstijgend (niet genderoverstijgend zoals mijn autocorrectie probeert te forceren). Allemaal goed en wel, maar hoe breng je het aan?

Witch Trail maakte de uitbreiding ondertussen van Babylon Doom Cult Records (voor de vinyl) met Consouling Records (voor de cd), wat op zich vrij aan elkaar grenzende labels zijn qua kwaliteit. Consouling heeft meer het kenmerk dat de sludge primeert, bij Babylon mag het net iets extremer (black & death) zijn. Qua geluid is de nieuwe Witch Trail ten opzichte van de vorige EP iet minder lomp en log, ten voordele van een ijziger en hoogtoniger geheel. Niet dat het plots penetrante Church of Ra muziek is, maar de psychedelische en neurotische gelaagdheid is groter geworden, terwijl de oldschool buzz van een Darkthrone en belegen Venenum occultisme deels ondergesneeuwd geraakt is. Deels zeg ik, maar niet helemaal hoor. De blackmetalcadansen en giftigheid en death metal buzz bepalen nog altijd mee het karakter van de band, maar er is toch steeds meer bepalend postmetal met postpunkerige postsludge post… materiaal.

Geen gemakkelijke opgave, dit Witch Trail, dat genreoverstijgend, polyvalent (wat haat ik dat woord) zijn ding blijft doen. Weliswaar met enkele interne verschuivingen die de aard van het beestje niet veranderen. Het klinkt op plaat bijzonder nerveus en psychisch verstorend, dus ik hoop dat ze dit live even psych(edel)isch kunnen brengen. Heel benieuwd om het eens te mogen meemaken één dezer dagen, ergens in een broeierige zaal op het platteland in België of Nederland. Of in Gent natuurlijk, daar zijn ook enkele fijne locaties die stilaan weer wat leven ingeblazen moeten krijgen. Deze heren zijn duidelijk ook erg trots op hun stad – ook al heeft iedere Gentenaar ondertussen minstens 25 procent West-Vlaams DNA in zich zitten – alwaar eveneens de schitterende shop van Consouling Sounds gelegen is, vlakbij de Vrijdagsmarkt.

Luistertip: Watcher (lijkt me een ideale naam voor een videoclip).

Score:

79/100

Label:

Consouling Sounds, 2020

Tracklisting:

  1. Sinking
  2. Watcher
  3. Stupor
  4. Lucid
  5. Silent Running
  6. Afloat
  7. Residue

Line-up:

  • Laurens Jan Oostrom – Drums, keel
  • Jeffrey Andreka – Gitaar
  • Hendrik Vanhove – Bas

Links: