Winterfylleth – The Reckoning Dawn

Daar hebben we de Engelse muzikale geschiedenisverslaafden van Winterfylleth weer om een nieuw hoofdstuk aan hun gestaag uitdijende repertoire toe te voegen. Logisch, want het is 2020 en de band uit Manchester brengt braaf elke twee jaar een plaat uit. Ten opzichte van de vorige, The Hallowing of Heirdom, zijn de akoestische instrumenten weer grotendeels opgeborgen en gaat weer ouderwets de beuk erin. De liefhebber weet dan genoeg: we krijgen een album vol smaakvolle English Heritage Black Metal voorgeschoteld.

Er zijn van die bands die bij mij een gevoelige snaar raken omdat ze kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Alles klopt: artwork, thematiek, tekstuele achtergrond en muzikaal proberen ze nèt even een ander pad dan gebruikelijk te bewandelen. Winterfylleth is zo’n band die ik bij hun streven naar authenticiteit een warm hart toedraag. Het gezelschap trekt zich niets aan van ongeschreven regels en trekt volledig het eigen plan. Dat het merendeel van de bandleden eruit ziet alsof ze bankbedienden zijn? Boeien! Dat de aankleding op het podium magerder is dan het gemiddelde model op een catwalk? En dat de massa hen buitensluit omdat de muziek té black is voor folkliefhebbers en te folk voor blackliefhebbers? Het zij zo. Dat daardoor zaaltjes van het formaat dB’s in Utrecht en ergens verstopt op de achtste regel van een festivalaffiche het eindstation lijken te zijn? Het zal de heren een dikke sausage zijn, want de band wijkt niet af van het doel: het maken van ‘passionate, anthemic black metal inspired by the history, heritage and landscapes of England’. Bijkomend voordeel: de mensen die wél afslaan naar dB’s en die wél de wekker zetten op een festival, kunnen zich iedere keer weer verbazen over de compositorische en muzikale kwaliteiten van het gezelschap dat ook in een minimale setting fier overeind blijft staan.

Genoeg veren in het achterwerk van Winterfylleth nu, tijd om met een objectieve blik naar deze nieuwste boreling te kijken. Nou, trek maar direct een nieuw blik gevederde vrienden open, want ook objectief gezien is The Reckoning Dawn een wereldplaat. Verwacht een meeslepend album dat je dan weer laat wegdromen, dan weer woest bij de strot grijpt en waar altijd de grunt van Chris Naughton het vlees van je botten probeert de krijsen. De vocalen van de bandleider zijn tegelijkertijd de kracht en de zwakte van Winterfylleth. De zwakte omdat het een groep mensen zal doen afhaken die zich wel in het muzikale aspect van de band kunnen vinden en de sterkte omdat het een tegenwicht biedt tegen de meer folk-kant en Winterfylleth daarom extreme metal blijft.

Winterfylleth raast maar door op The Reckoning Dawn. Zelfs als het gaspedaal even niet wordt ingedrukt of volledig wordt weggelaten (Betwixt Two Crowns) blijft deze plaat je aandacht op eisen en nestelt zich diep in de weke massa tussen je oren. All killers, no fillers: de beste plaat ooit van Winterfylleth benadert de perfectie. Topkandidaat voor de Jaarlijst. De echte liefhebber regelt voor zichzelf overigens de Deluxe 2CD-uitvoering van The Reckoning Dawn, met daarop Woden: een cover van het Enslaved-nummer Wotan dat weer is terug te vinden op het geniale album Frost. Mensen, mensen, mensen, wat een weelde!

Score:

95/100

Label:

Candlelight Records, 2020

Tracklisting:

 1. Miseeds of Faith
 2. A Hostile Fate (The Wayfarer Pt 4.)
 3. Absolved in Fire
 4. The Reckoning Dawn
 5. A Greatness Undone
 6. Betwixt Two Crowns
 7. Yielding the March Law
 8. In Darkness Begotten

Line-up:

 • Chris Naughton – Vocalen, gitaar, bas
 • Dan Capp – Gitaar, bas, vocalen
 • Nick Wallwork – Bas, gitaar, vocalen
 • Mark Deeks – Keyboard, vocalen
 • Simon Lucas – Drums, percussie, vocalen

Links: