Warkings – Revolution

Warkings blijft een bijzonder actieve band. Na Reborn (2018) en Revenge (2020) komen de Tribune, de Viking, de Spartan en de Crusader nu met deze Revolution aanzwaaien. De band speelt een soort power metal, dat ook als epische heavy metal kan worden gecategoriseerd. De thema’s waar het allemaal om draait zijn uiteraard stevig verankerd in de mythologie en geschiedenis, met een dikke knipoog naar Hollywood. Wanneer je nummers vernoemt naar Spartacus of Ragnar, koppel je immers popcultuur aan muziek. Dit is doelbewust gedaan en commercieel een meesterzet.

De bandleden probeerden eerst een soort mysterie te creëren rond hun podiumpersoonlijkheden, maar probeer dat maar eens te doen anno 2018. Het was dus vrij snel duidelijk dat zanger Tribune gewoon Georg Neuhauser van het Oostenrijkse Serenity is. Voor meer info verwijs ik graag naar het interview dat collega Yves enige tijd geleden met deze tribune had.

Warkings verwijst naar zijn muziek als ‘pure power metal’, maar dit lijkt me nogal wiedes. Hoe kan je deze muziek anders noemen? Ikzelf ben niet zo’n fan van power metal. Ik wacht bijvoorbeeld al jaren op WC-papier met de afbeeldingen van de Sabaton-leden erop. Volgens mij een ‘gat’ in de markt. Toch gebeurt het af en toe dat ik op een bepaald soort power metal val dat me wel goed meevalt. Meestal is dit het soort power metal dat heel dicht tegen traditionele heavy metal aanschurkt. Iced Earth of Manowar bijvoorbeeld. Warkings valt ook in deze categorie. Het is epische muziek die naast met een goede melodie ook stevig gekruid is met gitaarriffs en een bijna Iron Maiden-achtig galopperend ritme. De teksten die Tribune eruit knalt, zouden Dio dan weer apetrots hebben gemaakt.

De eerste single van deze nieuwe plaat was Fight en deze werd door de fans met een groot applaus ontvangen. Er werd vanaf dit moment zwaar uitgekeken naar deze Revolution. Het is inderdaad één van de betere nummers op het album. Ik kan er trouwens niets aan doen, maar het doet me héél hard denken aan de Bella Ciao, het antifascistische nummer dat de Italiaanse partizanen in de Tweede Oorlog zongen. Ja, mijn innerlijke geschiedenisnerd laat zich weer eens horen. Soit, ik wijk af! Mijn favoriete gedeelte van Fight is trouwens weinig verrassend de schitterende gitaarsolo die Crusader eruit perst naar het einde toe. Fenomenaal en welgekomen. Bella Ciao! Dag schoonheid!

Ik heb het ook wel voor nummers als Spartacus (wat een lekker refrein zeg), Kill For The King of de openingstrack We Are The Fire. Ongewoon heftig vliegt de band er met dit nummer in. Andere albumtracks zijn me dan weer te stereotiepe power metal. Ik hoor bij momenten flarden van Powerwolf of Kamelot en het is moeilijk om bij nummers over veldslagen niet de geur van Sabaton te rieken. Voor de fans van het genre uitstekend nieuws! Voor mij… Niet echt. 

Voor deze Revolution worden werkelijk alle registers opengetrokken. Bij Deus Lo Vult weerklinkt een monnikenkoor, bij Ragnar een vrouwelijk gezongen loflied over Odin en bij Sparta Pt II een soort instrument dat heel oud-Grieks aandoet qua klank. Ik vermoed dat het een bouzouki betreft. Sfeer en setting zijn alles natuurlijk. Of wat te denken van Ave Roma, een vier minuten durende geschiedenisles over Julius Caesar zijn terugkeer naar Rome in 49 v.C. “Alea iacta est” brult Tribune en de Rubicon wordt overgestoken. Iedere nerd – zwaait – vindt dit geweldig!

Dit album klinkt harder dan zijn voorgangers, maar sluit er tegelijkertijd nauw bij aan. De kern van de muziek blijft heroïsch, melodisch en cinematografisch. Het prikkelt namelijk de fantasie. “This is Sparta” weerklinkt het refrein op Sparta Pt II. Het is moeilijk om je geen scène uit 300 voor te stellen terwijl je naar dit nummer aan het luisteren bent. Beetje goedkoop, maar het werkt wel natuurlijk. Warkings brengt een niet-vernieuwende, maar onderhoudende power metal. De band gaat ongegeneerd voor epische muziek, legendarische onderwerpen en een sfeer die doorgaans enkel voor Hollywood-blockbusters is gereserveerd. Dit valt goed bij een bepaald publiek. En ik moet het zeggen zoals het is.. Dit is power metal zoals ik power metal graag heb, met échte power erin. Geen knuffel metal over draken of trollen.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

1. We are the Fire
2. Sparta – Part II
3. Fight
4. Spartacus
5. Kill for the King
6. Deus lo Vult
7. Ave Roma
8. Ragnar
9. By the Blade
10. Where Dreams Die

Line-up:

  • Viking – Basgitaar
  • Spartan – Drums
  • Crusader – Gitaar
  • Tribune – Zang

Links: