Walg – Walg

Walg is een duo bestaande uit Robert Koning en Yorick Keijzer, die na een lange inactiviteit en dankzij de welbekende lockdown, elkaar terug muzikaal aanvoelden. Walg is de debuutplaat van dit Nederlandse tweetal. Wat opvalt, is dat er een combinatie van Nederlands- en Engelstalige nummers wordt gepresenteerd. Mijn kritische geest denkt dan onmiddellijk, kies dan toch het één of het andere. De heren zullen er waarschijnlijk wel hun redenen voor hebben. Wat ook meteen duidelijk is, is dat deze heren hebben gekozen voor een blackmetalvariant die me nauw aan het hart ligt. Dit maakt me natuurlijk extra kritisch betreffende het gehele product. Gelukkig is het bandlogo er één van allerminst walgelijke allooi. Ook mag vermeld worden dat het artwork bijzonder interessant is en perfect past. Het is me wel niet duidelijk wie dit kunstwerkje gefabriceerd heeft.

Bij een eerste luisterbeurt valt direct op dat er meer dan een knipoog richting oude helden wordt gegeven. Denk dan aan de eerste platen van bijvoorbeeld Old Man’s Child, Covenant en Dimmu Borgir. Het openingsnummer, net als de eerste single Bring The Apocalypse, had best op één van die eerste platen kunnen staan. De heren laten horen dat hun technische rugzak helemaal vol zit en dat hun kennis en kunde, betreffende het schrijven van sterke blackmetalnummers, erg goed onderbouwd is. Het samenspel tussen gitaar en keyboard in deze eerste single is van een uitmuntend niveau. De Duisternis is, net door de cleane Nederlandstalige zang die gedrapeerd wordt over een magistrale hoofdmelodie, één van de favorieten van deze plaat.

Wie luisterde recent nog eens naar The Pagan Prosperity of Ill-Natured Spiritual Invasion van Old Man’s Child? Iemand? Niemand? Niet nodig hoor. A Prophecy Unfulfilled brengt je meteen terug naar die periode waarin je nog meebrulde met The Millenium King of Doommaker. Vervolgens is een nummer als Walg Van Ons er toch één van mindere kwaliteit. Ga Met Ons Mee probeert vervolgens het geheel weer kwaliteitsvol op te pompen maar slaagt daar toch niet helemaal in. Geef mij dan maar het Slayeriaans begin van God Of Famine of luister naar de magische riffstructuren in Het Rad Van Fortuin of het afsluitende As Blood Flows The Altar met een gastrol voor Nialrebmos.

Om te concluderen, Walg is een erg sterke plaat! Een plaat die alle goede elementen van bovenstaande bands tracht te combineren. Een plaat die misschien net daardoor nog te weinig eigen karakter heeft. Kies resoluut voor de Nederlandse taal zou ik zeggen en werk het geheel rond de walging voor de hedendaagse mens verder uit en ik ben ervan overtuigd dat de volgende plaat, nog meer dan dit debuut, een knaller van jewelste gaat worden. Nog een tip aan de bandleden: zorg ervoor dat alles wat je uitbrengt niet alleen digitaal verkrijgbaar is. De hedendaagse scene bestaat nog altijd uit dames en heren die graag fysieke muziekdragers aankopen.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Slavenwals
 2. Bring The Apocalyps
 3. De Duisternis
 4. A Prophecy Unfulfilled
 5. Ik Walg Van Ons
 6. Ga Met Ons Mee
 7. God Of Famine
 8. De Laatste Madendans
 9. Het Rad Van Fortuin
 10. As Blood Flows The Altar

Line-up:

 • Robert Koning – Zang, alle instrumenten
 • Yorick Keijzer – Zang

Link: