Venom Prison – Primeval

Nu alweer een nieuwe Venom Prison? Samsara is immers pas één jaar oud. Een vlugge blik op de tracklist leert ons dat Primeval een verzameling betreft van eerder uitgebracht materiaal dat in een nieuw jasje is gestoken. Als kleine meerwaarde treffen we bovendien nog twee nieuwe nummers aan op de compilatie. Omdat de band nog vrij jong is en een weg te gaan heeft, bij deze alsnog een kleine introductie. De Britten (Wales) zijn zes jaar bezig en maken extreme death metal met een lichte core-inslag. Metal in de categorie smerig, spijkerhard en zeker geen hapklare brok. Collega Cor omschreef het dan ook treffend: aan het einde van de veertig minuten ben ik moe en doet mijn nek zeer. Wat bevat Samsara een hoop energie! Dat het meest recente materiaal geen graadmeter blijkt te zijn voor het eerdere werk, horen we echter al snel als Primeval van start gaat.

Het materiaal van de EP Defy The Tyrant doet namelijk in alle opzichten erg veel denken aan een mengelmoes van Carcass en Arch Enemy. Usurper Of The Throne laat met zijn old-school death de meeste indruk achter. Het tempo ligt in dat nummer ook veel hoger dan bij de drie opvolgende nummers van hetzelfde schijfje. Life Suffer schiet namelijk venijnig uit de startblokken, maar slaat al vrij snel over in een trager tempo waarin we breaks en jankende gitaren tekeer horen gaan. In het staccato Path Of Exile pakt Venom Prison het hogere tempo weer wat meer op. Het titelnummer sluit het materiaal van de eerste EP vervolgens in stijl af waarbij we vocaliste Larissa Stupar horen schitteren met ijzige screams en gemene growls. Het is niet voor niets dat Kerrang de zangeres al tipte als meest belangrijk en opkomend talent in de metal.

Met Babylon The Whore start het vuilere werk en mogen de mauwen opgestroopt worden. Angela Gossow eat your heart out! De blastbeats, melodische gitaarsolo’s en vette tempowisselingen vliegen je om de oren. Ook tijdens Daemon Vulgaris, het ultra venijnige Narcotic en de beuker The Primal Chaos is het smullen geblazen voor liefhebbers van old-school death metal. Als dit werk niet de definitie is van hoe we dood metaal graag willen horen, dan ga ik me inschrijven bij de fanclub van Justin Bieber. Goed dat Venom Prison dit materiaal uitbrengt op Primeval, want liefhebbers van het eerder genoemde Carcass en Arch Enemy moeten dit gewoon beluisteren. Tot slot krijgen we met Defiant To The Will Of God en Slayer Of Holofernes nog twee nieuwe tracks te horen die absoluut de moeite waard zijn. De heldere productie laat het vingervlugge gitaarwerk, de knallende drums en eigenlijk de complete gestructureerde chaos goed tot zijn recht komen. Daarbij zorgt het slotoffensief van Slayer Of Holofernes voor een glimlach van oor tot oor. Voor de reden waarom verwijs ik graag naar de videoclip hierboven! En Larrisa Stupar? Die staat wederom op een akelig goede wijze haar ‘mannetje’. Alsof satan op krampachtige wijze scheermesjes uitpoept. Heerlijk!

Omdat het een compilatie betreft geven we deze ronde geen punten, anders was Primeval gewoon een regelrechte aanrader voor fans van death metal. Het opfrissen van de eerder uitgebrachte nummers is een prima keuze geweest en kan Venom Prison alleen maar meer wind in de zeilen opleveren. Dat de band dat ook zeker verdient moge duidelijk zijn. Gaat dat horen mensen!

Label:

Prosthetic Records, 2020

Tracklisting:

 1. Usurper Of The Throne
 2. Life Suffer
 3. Mortal Abomination
 4. Path Of Exile
 5. Defy The Tyrant
 6. Babylon The Whore
 7. Daemon Vulgaris
 8. Narcotic
 9. The Primal Chaos
 10. Defiant To The Will Of God
 11. Slayer Of Holofernes

Line-up:

 • Larissa Stupar – Zang
 • Ash Gray – Gitaar
 • Ben Thomas – Gitaar
 • Mike Jefferies – Basgitaar
 • Jay Pipprell – Drums

Links: