Various Artists – Underground Ritual – Volume I

Het Nederlandse Knekelput Recordings is opgestaan uit zijn zomerslaap. We kregen al eerder bandjes te verwerken van de putbaas, waarover je alles kunt lezen via deze link.

Knekelput is dus terug, met een compilatie. Niet voor het eerst, zo was er ook al de Era I-compilatie. Pesten, aanvoerder van de Italiaanse black metal formatie Tundra, nam contact op met het label en blies het ondergrondse verzet nieuw leven om de compilatie Underground Ritual Vol.1 samen te stellen. Underground Ritual wordt een nieuwe serial publicatie die er op gericht is het verbond van underground black metal artiesten en fans te versterken; From the underground, for the underground! De compilatie is gratis te downloaden op de Bandcamp pagina van alle artiesten, inclusief een j-card zodat je hem zelf op cassette kan dubben en het artwork erbij kan printen. Nostalgie troef dus. De nostalgie naar het gouden tijdperk van tape traden druipt er aan alle kanten vanaf, zo laat het label zelf weten. Knekelput ondersteunt dit initiatief, daarom is er voor de echte liefhebbers ook een luxe limited edition cassette uitgegeven door het label. ‘Not for profit’: alle opbrengsten zijn gegaan naar de productie van extra cassettes voor de betrokken artiesten.


Wat kun je allemaal vinden op deze cassette? Wel, ik zou in eerste instantie zeggen, zoek het vooral zelf uit. In tweede instantie zou ik je vertellen dat er na de getoetste intro van Borja een aantal bands volgen waar ik weinig tot niets van terugvind op het internet. Gaande van progressieve lofi black tot best interessante Zweeds/Noorse uptempo black van een eenmansband uit Frankrijk (Tattva), iets wat me aan Striborg doet denken (Winter Lantern), nummers van de Zweed Skoll (Wan en Rohtang) die we al kenden van HellGoat, Italiaanse lofi postblack van The Ghost Gardener, Tundra (waarvan nog een cassette volgt), dungeon synth van Hordes of Wurdulak die sterk herinnert aan een Italiaanse B-film horror soundtrack uit de jaren zeventig en een bak vol black metal ruisherrie waaronder Till.

Mijn favoriet uit deze compilatie is het Amerikaanse Stake Driver, dat met een soort van Cradle of Filth behoorlijk uit de toon valt, zij het op positieve wijze. Symfonisch en met een degelijke productie, sterk in elkaar gezet, met behoorlijk veel potentieel! Net als Tattva heeft deze band een vrij volle sound, zeker ten opzichte van de andere bands op deze tape.

Vooral ondergrondse zwart metalen adepten zullen zich kunnen vinden in deze compilatie, net als verzamelaars van cassettebandjes. Hen raad ik aan meteen de Bandcamp een beurt te geven. De anderen schuilen best voor al deze ontaarde tonen.

Label:

Knekelput Recordings, 2021

Tracklisting:

1. Borja – Becoming One With the Crystalized Gods
2. Under – Valdemar
3. Tattva – Pure Hate
4. WAN – Night of the Pagans
5. Winter Lantern – Penumbral Romance
6. Agonia Blackvomit – Wrong
7. Gûl – Aided by Dunadan
8. Rohtang – Forlorn Soil
9. The Ghost Gardener – The Temple of Leaves
10. Alghol – Blood Brew
11. HellGoat – Enlightened by the Evil One
12. Tundra – Ride the Blind
13. Hordes of Wurdalak – Gathering of the Ancient Vampyres
14. Stake Driver – Caput Lupinum
15. Paezor – Executioner
16. Till – Lineal Spirits in the Candles Glow
17. Wanderer – The Tower

Link: