De Knekelput cassetteroulette: Automb, Vorstreus, Predictor, Hellmoon, Glass Coffin en Erythrite Throne / Panzerwar

Knekelput Recordings uit Nederland, ik kwam er dit jaar voor het eerst mee in aanraking. Norinian, een eveneens Nederlands gegeven, beviel me behoorlijk. Nu krijg ik zowaar een zesvoudige aanval te verwerken. Zes cassettes, stijlvorm afgewerkt, behoorlijk verfrissend gezien het medium. Hoog tijd voor een special.

Dutch underground cassette tape label for black metal and dungeon synth. Keeping the candles of the underground lit. Zo luidt de leuze. Niet alleen de Nederlandse ondergrond komt trouwens aan bod bij Knekelput, vergeten lekkers uit andere bodemgebieden krijgen ook een kans op cassette. Wat te denken van Automb‘s Chaosophy bijvoorbeeld. Deze klepper kwam eerder dit jaar uit via het Poolse Witching Hour Productions maar is ons compleet voorbij gegaan. Nochtans zit ene Scott Fuller (Morbid Angel en Errorgeist) achter de drum, is er ene erge Streltsov (gitaar, ex-Necrophagia) aanwezig en zorgt frontvrouw Danielle Evans er voor één lading van de meest brute grunts die ik ooit hoorde uit een vrouwelijke strot. Ik mag dan we niet helemaal te spreken zijn over het houterige gedrum, indrukwekkend is het wel. Blackened death met ambitie! Goud op zwart, altijd mooi.


De tweede cassette is een lofi blackmetalhouder van het Nederlandse Vorstreus, waarop LM (die weliswaar in de Verenigde Staten woont) zijn best doet – voor de tweede keer – om ‘first wave black metal’-gewijs black metal te brengen vol mythologische verhaallijnen, terug in de tijd. Burzum (ja ik zag het shirt), inclusief spoken words met veel Noorse pagan black, uitgevoerd met een vrij minimalistische doch melodische insteek. Geen muzikale extremiteiten te vinden op deze EP, enkel geschreeuw te midden een serene lofi blackmetalsfeer en eerbetoon aan wat geweest is. Ideaal in deze tijd van groeiende schaduwen, in het bos van Wodan.

Ik moest even gniffelen toen ik de bandnaam las van de volgende band. Predictor. Op zo een moment hoop je dat je niet te maken krijgt met een zaadband. Dit is dus niet de Nederlandse Predictor met voorman Goatzak, voor alle duidelijkheid, maar een Duitse. Cryptic Tormentor (gitarist bij Ungod) speelt hier drums, Lord Noctifer doet de rest. Het is effectief een demo, met een demosound, ook al heeft Lord Noctifer een eigen studio waar alle nieuwe Knekelput releases gemasterd worden. De gemene Ungod/Baxaxa-black behoeft echter geen ander geluid dat dit, en geen ander medium dan dit ook, zo lijkt me. Bunker black met een ranzige zweetlederen geur, inclusief zwavel en geitendrek.

De meest vunzige sound komt wellicht van dit Hellmoon, dat zeer bedroefd en bedroevend klinkt. Rauw, hysterisch, schel en met meer echo’s dan je meest hardnekkige trauma, black metal uit Canada die eveneens in de eerste golf thuishoort. Enerzijds vrij agressief, anderzijds volledig in lijn met het zeer ‘scherpe’ Sorcier Des Glaces, wiens Un Monde De Glaces Et De Sang zonet gereviewd werd, met een scheut LLN. Dit kan zeker rekenen op bijval in de diepste krochten van de blackmetalscene. Mij is vooral de huilerige riff van volgend nummer bijgebleven. Het is in ieder geval geen Sonata Arctica. mocht u daaraan twijfelen. PLÄÄG, de man achter deze band, zorgt trouwens voor een groot deel van het artwork van alle Knekelput uitgaves. Het is dus echt een kring daar, zoals je ook verder nog zult kunnen lezen.

Het mag dan wel zo cliché als de pest zijn, het artwork van Glass Coffin is mijn favoriete van alle zes de bandjes die mij toegekomen zijn. Glass Coffin heeft tussen 2009 en 2014 een pak releases uitgebracht, onder andere met het Oekraïense Moloch. Nu heeft deze Amerikaan opnieuw een EP uitgebracht, zes jaar na zijn laatste wapenfeit. Bound to the Demon’s Abyss is een zeer lawaaierige warmetaltape die puur op adrenaline werd ingespeeld. Puur op wilskracht, niet op talent of techniek, net zoals een Abigail of Barbatos dat doet. Denk aan een live plaat van Blasphemy en je weet hoe laat het is. Alleen is het hier vocaal all black wat de klok slaat Ik vraag me trouwens af wie deze heer echt is, want op de cover van de compilatie Early Collection lijkt hij een Vlaamse Leeuw tattoo op zijn borst te hebben.

De laatste cassette is er eentje van True Northern Terror. Neen, het is een split van Erythrite Throne en Panzerwar. Erythrite Throne brengt volgens internetbronnen black, doom en ambient en heeft in twee jaar tijd ongeveer 50 verschillende releases uitgebracht. Enkel en alleen al met Erythrite Throne. Hoeveel hij er met zijn andere tien projecten heeft uitgebracht heb ik niet nagegaan. Na een vrij lieflijke intro komt een fantasierijk synthspel op gang met een melodisch geïnspireerde blackmetalverhaallijn. Speels en een beetje creepy. Niet meteen wat ik zou benoemen als Terror, eerder Tim Burton, maar goed, ik kan me voorstellen dan mensen hier kippenvel van krijgen. Panzerwar is een Canadese Noor met een voorliefde voor Germaanse geschiedenis, ofwel is het andersom. Hij brengt in ieder geval priemende, primitieve black met een zeer pinnig karakter. Bolderend en snerend, geen greintje zonlicht verdragend.


Voor ik het vergeet: alle Knekelputgalgcreaties kun je beluisteren op de Bandcamp-pagina van het label, de link vindt u onderaan. Deze en nog vele vele anderen, een ware metalgalore en ook wie zich graag verwarmt aan middeleeuws klinkende ambient en dungeon synth kan hier terecht. Je zal er een pak Nederlandse en Nederlandstalige releases zien passeren, er is met andere woorden voor elk wat wils. Althans, als je niet afgeschrikt bent door het arsenaal aan zwart metalen woorden dat in deze tekst passeerde. De avonden zijn lang en de volgende fles is altijd weer vol, dus waarom geen nacht doorbrengen met Knekelput?

Label:

Knekelput Recordings, 2020

Tracklisting:

  • Automb – Chaosophy
  • Vorstreus – De vernietiging van Irminsul
  • Predictor – Demo
  • Hellmoon – Undying Blackened Glory
  • Glass Coffin – Bound To The Demon’s Abyss
  • Erythrite Throne / Panzerwar – True Northern Terror

 

Links: