Unleash The Archers – Abyss

Unleash The Archers: je houdt er van of niet. De opzwepende power metal die zo af en toe wordt gecombineerd met melodische death metal ligt niet voor iedereen goed in het gehoor. Toch kan je er niet omheen dat we hier met getalenteerde instrumentalisten te maken hebben en dat zangeres Brittney een strot van jewelste heeft. Ook staat de band er om bekend op elke plaat wat te experimenteren en het lijkt erop dat wij dat ook op het nieuwe album, Abyss, mogen verwachten.

Opgericht in 2007 en al vier albums en twee EP’s rijker. En dan is hier nu dan album nummer vijf. Abyss bevat in totaal tien tracks met een speelduur van krap een uur. Kijkend naar de album art en de titels van de tracks, lijkt het thema van het album over de ruimte te gaan. Uit de biografie kan ik ophalen dat dit album een vervolg is op het uit 2017 afkomstige album Apex, waar onze Zware Metalen-redacteur Yves Pelgrims zeer erg over te spreken was.

Enfin, dan nu het nieuwe werk. Zoals het menig album vergaat, heeft ook dit album een intro met Waking Dream. Een bijna vier minuten durende intro, wel te verstaan. Het bouwt kalm op met wat later de hoofdlijn van de melodie blijkt te zijn en blijft gedurende de track hierop voortborduren. Het bevat aardig veel herhalende patronen in de opbouw en neigt bijna saai te worden, als dan ineens het nummer overvloeit in de eerste single van de plaat en tevens de titeltrack.


Energiek, met een volle productie en bizar hoge uithalen van Brittney. Exact zoals we het gewend zijn. Daarnaast zitten in deze track ook een aantal catchy momenten, zoals de chants tussendoor (woo hoo hooo) en ook de drummer is weer lekker aan het galopperen. Het thema van de ruimte komt hier sterk aan bod (met name in de videoclip) en dit lijkt zich ook door te zetten in de mid-tempo track Through Stars. Het is bij dit nummer dat ik een sterk jarentachtiggevoel krijg. Een beetje onverwacht, maar wel leuk.

Met de track Legacy heb ik een soort van haat-liefdeverhouding. Waarom? De track start een beetje als pop-achtige power metal, maar slaat dan ineens om naar stevige melodische death of black metal met een hoop blastbeats, een atmosferische melodielijn en een gitaarsolo die er een flinke ‘sweep arpeggio’ uit gooit. Ontzettend lekker en ik raak verknocht aan dit stukje brute doch melodische metal. Maar dan komen het couplet en refrein en het is net alsof Toto een samenwerking is aangegaan met een metalband. Het is mij net even te vrolijk en een té groot contrast tegenover het eerdere brute stuk. Rond de vier minuten echter komen de blastbeats en atmosferische gitaren weer terug en ditmaal raust hier een bizarre gitaarsolo overheen. Opnieuw ronduit sexy! Ik denk dat er bij deze track iets teveel nadruk op is gelegd om het zo episch mogelijk te laten klinken en dat het daardoor op sommige vlakken net een beetje overdreven is.

De resterende tracks zijn iets meer voorspelbaar qua stijl en genre en neigen meer naar het oh zo bekende power metal. Daarnaast zijn er in totaal een viertal nummers die starten met een uithaal. Dat had wel iets minder vaak gemogen. Het is nu meer een gimmick in plaats van dat het indruk maakt. Dat gezegd hebbende, luisteren de tracks Soulbound en Faster Than Light wel fijn weg. De langste track op het album, The Wind That Shapes The Land, is een lekker low-to-mid tempo nummer met veel afwisseling en dynamiek. Vooral de harmoniserende gitaarriffs en -solo’s klinken hier erg prettig, maar ook de subtiel toegevoegde orkestratie draagt bij tot een goed klinkende melodie.

Al met al heeft Unleash The Archers met het album Abyss een sterke opvolger voor het krachtige Apex uit 2017. Is het helemaal perfect? Nee, dat niet. Misschien wat minder vaak een nummer openen met een uithaal (iets wat ook vaak op oudere albums gebeurde) en een klein beetje oppassen om de tracks niet té episch te willen maken. Dit neemt niet weg dat we weer een klein uur aan stevige, melodische metal te pakken hebben en dat deze muzikanten stuk voor stuk ontzettend getalenteerd zijn. Ga zo door, zou ik zeggen!

Score:

79/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Waking Dream
 2. Abyss
 3. Through Stars
 4. Legacy
 5. Return to Me
 6. Soulbound
 7. Faster than Light
 8. The Wind That Shapes the Land
 9. Carry the Flame
 10. Afterlife

Line-up:

 • Brittney Slayes – Zang
 • Grant Truesdell – Gitaar, zang
 • Andrew Kingsley – Gitaar, zang
 • Scott Buchanan – Drums

Links: