Unleash The Archers – Apex

Het duurde even voor we aan deze Napalm release toe waren en eigenlijk gewoon omdat we er wat tegen opkeken. Laten we eerlijk zijn en vaststellen dat Unleash The Archers gewoon erg teleurgesteld heeft in het verleden en dat de nodige vraagtekens kwamen kijken bij de aanhang en de faam. Dit jaar, anno 2017, verandert dat allemaal en krijgen we Apex. De zoektocht is voorbij, de sound is gevonden.

Laten we niet te lang blijven hangen bij de eerste tracks, die iets minder zijn maar toch al meteen laten horen dat deze band heeft gewerkt aan een organisch en samenhangend geheel. Goed, die knijpschreeuwen zijn een wat vertekende trademark geworden van deze Canadezen, maar het klinische van de vorige platen is weg en we krijgen nummers met een lekkere opbouw, fijne thrashy grooves, stevige melodische solo’s en een pak power. Flashforward naar Cleanse The Bloodlines om echt goed te begrijpen wat er gebeurd is met de opbouw van de nummers. Melodische death metal en power metal gaan in harmonie samen en zorgen voor een erg pittig nummer met een verdraaid lekkere structuur.

Hoorde ik een vraag naar epische muziek? Ook dat is een element dat best wel goed wordt uitgespeeld op deze nieuwkomer. Van de melodieuze diepgang en beheerste zang op False Walls tot de verdraaid catchy zang op de melodische thrashfases op Ten Thousand Against One. Op de een of andere manier doet me deze song zelfs wat denken aan In Flames, maar met een diepere gelaagdheid in de gitaren en met een powermetaltwist. Zonder twijfel vormt het een van de hoogtepunten op deze plaat. Zelfs akoestisch heeft de band gewerkt aan samenhang en diepgang en dat is te horen op Earth and Ashes en de titeltrack Apex. Op die laatste track horen we zelfs wat Iron Maiden-stukken op gitaar en dat maakt ongetwijfeld weer heel wat heavy metalfans blij.

Laten we het verleden van deze Canadezen vergeten. De drie vorige platen waren probeersels van een band die op zoek was naar diepgang, samenhang, structuur en een eigen stijl. Apex bezit al die elementen en dat is een immense vooruitgang tegenover een paar jaar geleden. Aanschaffen die handel, het is vanaf nu toegestaan.

Score:

88/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Awakening
 2. Shadow Guide
 3. The Matriarch
 4. Cleanse The Bloodlines
 5. The Coward’s Way
 6. False Walls
 7. Ten Thousand Against One
 8. Earth and Ashes
 9. Call Me Immortal
 10. Apex

Line-up:

 • Scott Buchanan – Drums
 • Brittney Slayes – Zang
 • Grant Truesdell – Gitaar, zang
 • Andrew Saunders – Gitaar, zang
 • Nikko Whitworth – Bas

Links: