Turned to Stone Chapter III – Wizzerd vs Merlin

Als je het niet hebt gezien, dan heb je niets gemist. Maar de bands Wizzerd en Merlin zijn een tijd geleden verstrengeld geraakt in een bloedige meme-oorlog. Inmiddels zijn de jolige verschillen beslecht en is het ontwapeningsproces begonnen. Als grand finale van deze melige doodsstrijd hebben beide bands een split opgenomen. Deze is opgenomen in Ripple Music’s Turned to Stone reeks, waarvan wij het eerste deel en het tweede deel al eerder van een recensie hebben voorzien.

Het album bevat slechts twee nummers. Voor de gemiddelde doomer wil dit natuurlijk helemaal niks zeggen. Beide nummers knabbelen namelijk aan de twintig minuten. De eerste uitspatting komt van de Amerikanen van Wizzerd. Het nummer We Are begint met een aangename woestijnachtige akoestische gitaar die wordt begeleid door een diepe stem waarvan we alleen kunnen gokken dat die afkomstig is van een cowboytovenaar. Doordat er ook wat lasergeluidjes te horen zijn, krijgt het nummer een wat sciencefictionachtige sfeer over zich. Deze sfeer blijft ook aanwezig als de elektrische gitaren eenmaal hun intrede doen. Hoewel de zang op bepaalde momenten redelijk intens is, blijft het nummer lekker ontspannen en voortkabbelend. Zo hier en daar worden wat relaxte gitaar- en orgelsolo’s in de mix gegooid. Als een betoverd beekje vloeit het nummer voort. Doordat er steeds subtiele verschillen worden aangebracht in de verschillende elementen die we te horen krijgen, worden we er langzaam helemaal in meegezogen. Van een echt ‘doom’-nummer kunnen we echter niet spreken. Maar ook aangename psychedelica gaat er bij mij in als zoete koek. Zeker de toevoeging van de sitar tegen het einde van het nummer is een aangename verassing. Dat nodigt uit om meer van deze band te gaan beluisteren.

Deze gezellige kabbelingen zijn even vergeten zodra Merlin begint met Merlin’s Bizarre Adventure. Na wat omineus trompetgeschal breekt snel de hel los. De de Jus Osborn- achtige stem klinkt alsof je vader je boos de les aan het lezen is omdat hij je verstopte wietzakje heeft gevonden. Na deze preek belanden we plotseling in een onverwacht funkachtig intermezzo. Op een gegeven moment horen we ook een fluit die een eigen interpretatie neerzet van het Mission Impossible-muziekje. Hierna wordt er opnieuw flink op los gefunkt. Zo rond de veertiende minuut wordt het nummer écht heel raar. Gekke, vrolijke orgelakkoorden en geluiden uit een drumcomputer vlammen uit de speakers. Merlin swingt er op los. Rond de zestiende minuut slaat de sfeer echter om. De dansbaarheid wordt omgebogen naar muzikale melancholie. Wat enkele minuten geleden nog zo vrolijk aan het dartelen was, ligt nu te creperen in een zwarte put van muzikale depressie. Dit nummer gaat werkelijk alle kanten op. Een goed toonbeeld van de kundigheid van deze band.

Turned to Stone Chapter III is een topalbum. Beide nummers hebben een geheel eigen sfeer met geheel eigen elementen. Als je houd van psychedelica met een vleugje doom en funk, dan is het zeker een aanrader. En mocht je écht niks te doen hebben, kijk dan vooral even op de instagram pagina van beide bands om nog wat mee te pikken van die meme oorlog.

Label:

Ripple Music, 2021

Tracklisting:

 1. We Are (Wizzerd)
 2. Merlin’s Bizzare Adventure (Merlin)

Line-up:

Merlin

 • Jordan Knorr – Vocalen
 • Carter Lewis – Gitaar, keyboard, orgel
 • Stu Kersting – Gitaar, saxofoon
 • Joey Hamm – Basgitaar
 • Chase Thayer – Basgitaar
 • Randall Tripps- Drums

Wizzerd

 • Jhalen Salazar – Vocalen, gitaar
 • Wayne Randall – Vocalen, orgel, synth
 • Layne Matkovich – Basgitaar, vocalen
 • Jamie Yeats – Gitaar, keyboard
 • Sam Moore – Drums

Links: