Tryglav – Night of Whispering Souls

Een eenmansproject uit Kroatië met een debuut. Black metal vindt Boris Behara, de muzikant van dienst. In 2018 opgericht nadat de Kroaat klaar was met het samenspelen met muzikanten die zijn visie niet deelden. De zang wordt door een onbekende ziel genaamd Morbid uitgevoerd. In de toekomst en live zal Boris Behara zelf de vocalen verzorgen.

Een debuutplaat dus, dit Night of the Whispering Souls, uitgebracht bij Extreme Metal Music/Rockshots Records. De muziek heeft invloeden van Gothenburg, dark en black metal. Het geluid is helder. Een album waarin een duidelijke lijn zit en dat met zorg is uitgewerkt. De naam Tryglav komt van de naam van een Slavische godheid die de lucht, de aarde en het hiernamaals belichaamt.

Night of the Whispering Souls begint met een rustige riff, waarna blastbeats en snelle riffs volgen. Het doet aan als de meest recente Dark Funeral. Vocaal wordt dat ook onderschreven. Nu al complimenten aan het maken, waar gaat dit heen? Voor een eenmansproject zit het dan ook best strak in elkaar. Deathmetalinvloeden zijn er volop, in het drumwerk, maar ook in de extreme solo die het nummer afsluit.

Deadline begint met een simpele punkbeat en een wat saaie gitaar met flinke overdrive. De ‘ballad’ van het album. Afwisselend, maar niet bijzonder interessant. Creature of the Night zet melodie weer op de eerste plaats, maar ook dynamiek. Trage coupletten en mid-tempo refreinen worden afgewisseld met melodieuze intermezzo’s. Het heeft wat dat betreft vrij weinig met black metal te maken, meer met Gothenburg-metal. Werewolf gooit het tempo omhoog en afsluiter Beyond The Limit doet het tegenovergestelde. Die afwisseling is gelijk ook het meest opvallende aan deze twee nummers.

Als tussendoortje kan dit album geen kwaad. De vocalen gaan na een tijdje wat vervelen en de structuren zijn soms wel heel standaard. Een album zoals je het  uitschrijft op papier, maar in het daadwerkelijke luisteren verveelt die wat mathematische aanpak al snel. De melodieën zijn aardig, maar niet opvallend. Concluderend een degelijke, maar niet baanbrekende release van Tryglav.

Score:

65/100

Label:

Extreme Metal Music / Rockshots Records, 2019

Tracklisting:

1. Under My Skin
2. Night of Whispering Souls
3. Deadline
4. Evil Dead
5. Creature of The Night
6. Werewolf
7. Beyond The Limit

Line-up:

  • Boris Behara – Alles

Links: