Toxik – Dis Morta

Als ik je vraag om een thrashband uit New York te noemen zal je ongetwijfeld als eerste Anthrax noemen. Er is echter nog een band. Eentje die met World Circus en Think This twee aanzienlijke bijdragen aan de thrashmetalgeschiedenis heeft geleverd. Naam van die band is Toxik en vijf jaar na de EP Breaking Clas$ is er nu Dis Morta. Het eerste album met Ron Iglesias op zang. De band zelf bestempelt dit als zijn meest zware release ooit.

Wie Toxik al live heeft zien optreden deze zomer (bijvoorbeeld op Into The Grave) heeft opener en titeltrack Dis Morta kunnen horen en weet daarom dat het nummer prima past tussen de klassieke nummers die de band live ten gehore brengt. Het heeft snelheid, techniek en vooral een hoop energie. Het zwaartepunt van het nummer ligt vooral in het refrein als de titel je oren ingestampt wordt.

Zoals wel meer bands maakt ook Toxik gebruik van enkele samples van films of video’s tussen de nummers door. Het zorgt voor enige afleiding tussen al het technische geweld dat vooral de gitaristen over de luisteraars heen storten. Bij vlagen doet de muziek op dit album mij denken aan Queensrÿche. De band uit Seattle heeft op zijn laatste albums ook een wat duister en technisch geluid laten horen, iets wat ik in een hoger tempo ook terug hoor bij de New Yorkers. Die technische hoogstandjes van de gitaristen is soms iets te veel voor mijn smaak. Ik wil thrash horen en als ik technische hoogstandjes wil horen zet ik wel een Dream Theater-album op of iets soortgelijks.

Is Dis Morta het meest zware album van Toxik tot nu toe? Ja. Maar zegt dit iets over dit nieuwe album of zegt het juist iets over het oudere werk dat al ruim 35 jaar oud is? Dat laat ik even in het midden en mag je zelf beoordelen. Houd je van energieke, technische thrash, dan is Dis Morta niet te missen voor jou. Aanraders: De titeltrack, Creating The Abyss en vooral Straight Razor.

Score:

78/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Dis Morta
 2. Feeding Frenzy
 3. The Radical
 4. Power
 5. Hyper Reality
 6. Creating The Abyss
 7. Straight Razor
 8. Chasing Mercury
 9. Devil In The Mirror
 10. Judas

Line-up:

 • Ron Iglesias – Zang
 • Josh Christian – Gitaar
 • Eric van Druten – Gitaar
 • Shane Boulos – Basgitaar
 • James DeMaria – Drums

Links: