This Ending – Needles Of Rust

Inside The Machine was mijn eerste kennismaking met deze Zweden uit Stockholm die melodische death metal spelen in zijn puurste vorm. Toen bleken deze heren nog gestationeerd op Metalblade Records, heden ten dage, met hun nieuwste creatie Needles Of Rust, logeren ze bij de landgenoten van Black Lion Records. Dit label bracht recentelijk nog de nieuwste van Saille uit, V.

This Ending doet misschien bij sommigen een koebel rinkelen, want op de vorige plaat, Garden Of Death, speelde ex-Amon Amarth-drumbeest, Fredrik Andersson, nog mee. Het nieuwtje hier is dat hij voor het afhandelen van deze laatste creatie de deur achter zich dichttrok bij This Ending. Heeft die gozer nu helemaal niks meer te doen, hoor ik je al denken? Nee hoor. Hij speelt nog in orkestjes als Myronath, Netherbird maar vooral A Canorous Quintet. Heel eenvoudig, dit is gewoon This Ending, maar dan anders…

Tja en wat leveren de heren aan? Inderdaad, erg typische melodische death metal. Die variant die knalt van achter naar voren en weer terug. De productie is krachtig, maar toch een beetje bestoft, net als de heren zelf. Nu, aan hun technische kennis en kunde ligt het niet. Je hoort strak drumspel (chapeau aan de heer Nagy), knorrende baslijnen en bij wijlen piepende leads en solo’s doch gelukkig ook een heel stel, erg sterke melodische riffs. Al moet je voor de eerste niet erg lang wachten, My Open Wound opent er al direct mee.

Hell To Hell vind ik persoonlijk het sterkste nummer op de plaat. Het akoestisch begin wordt, misschien wat stijf en hoekig, door de drum overgenomen in een dubbele basthema, maar net dit blijkt toch de juiste keuze te zijn. Ook de basismelodie is, in zijn idee en uitvoering, simpel maar oerdegelijk. De akoestische gitaar komt nog eens terug op het einde en alzo is de cirkel rond.

Niks nieuws onder de bestofte zon, niks nieuws op deze gortdroge aarde maar wel bijzonder degelijk materiaal, deze nieuwste creatie van dit Zweedse viertal. Je zit er echter wel zo door. De acht nummers luisteren, en happen dus, lekker weg.

Score:

85/100

Label:

Black Lion Records, 2021

Tracklisting:

 1. My Open Wound
 2. Annihilate
 3. Embraced By The Night
 4. Eclipse Of The Dead
 5. A New Plight
 6. Needles Of Rust
 7. Devastate
 8. Hell To Hell

Line-up:

 • Mårten Hanssen – Zang
 • Linus Nirbrant – Gitaar, zang
 • Peter Nagy – Drum, keyboard, zang
 • Linkan Pettersson – Basgitaar

Links: