The Meads Of Asphodel – Running Out Of Time Doing Nothing

Het Britse The Meads Of Asphodel bracht in 2013 zijn laatste langspeler uit met de naam Sonderkommando. Daarna kwamen een hoop splits, bijvoorbeeld de meest recent verschenen The Meads of Asphodel / Rerthro – Imperial East-West Onslaught-split. Een hoop experimenteel blackmetalwerk vol avontuur en excentriciteit. 21 jaar lang laat Metraton, nu met twee Ebonillumini-leden (zeg dat eens 21 keer na elkaar) zijn geestruften los op een verzameld publiek van meerwaardezoekers. Met succes.

Wat je te horen krijgt op Running Out Of Time Doing Nothing is weer eens bijzonder bizar geworden. Ik hoor darkwave en jaren ’80 electro met (heart)beats en industrial tijdens het dansbare openingsnummer. Ik hoor epische jazz met pagan en dark metal, ik hoor neofolk en koorgezang, sprookjesachtige verhaalvertellingen, geroep van de Sjamaan, akoestische punktaferelen, absurde humor… ik hoor een occulte band aan het werk. Sfeervol en zonder noemenswaardige productie, enigmatisch en enorm divers. Net zoals op de laatste EP-split is de basis een kampvuurfolkloreband die met de middenvingers in de lucht rondhuppelt terwijl het gezelschap de kosmos eer betoont naarmate de nacht donkerder wordt.

Een heel zonderlinge mengvorm van stijlen, frequenties, sferen… Op zich kun je ieder nummer een review geven, maar dat zou ons veel te ver brengen van de essentie: Running Out Of Time Doing Nothing.

I’m running out of time doing nothing
I’m falling up on flakes of snow
To melt in flames deep down below
I’m running out of time doing nothing

Britse eigenzinnigheid, herkenbaar onvoorspelbaar, als fijngevoelig georkestreerde chaos. Mooi om te zien dat een band die al zo lang bezig is nog steeds vernieuwend klinkt, in mijn ogen omdat het vernieuwend is en niet vernieuwend wil zijn. The Meads Of Asphodel is een heel iconisch merk.

Geen luistertip, alles in één keer luisteren.

Score:

79/100

Label:

Godreah Records, 2019

Tracklisting:

 1. Bug Splat
 2. I Am Oblivion, Deep Drenched in Forever
 3. I’m Running Out of Time Doing Nothing
 4. Black Is Black & White Is White
 5. Cockroach Marionettes
 6. I Stood Tiptoe, Reaching Up for Heaven
 7. Like Blood Shaped Flakes of Snow
 8. The Broken Wings of a Hud-Hud
 9. Funeral Drums of Insomnia’s Labyrinth
 10. Recollections of a Hand Loom-Weaver
 11. Souvenir of Death

Line-up:

 • Metatron – Keel
 • James Tait – Gitaar, keyboard, keel
 • André Kjelbergvik Thung – Drums & percussie

Links: