The Meads of Asphodel / Rerthro – Imperial East-West Onslaught (split)

Ik kan er niet aan doen. Als ik de naam The Meads of Asphodel zie staan, draai ik mijn hoofd tot op het punt dat een “blokkage” zich aandient. Wie zich de review van Sonderkommando herinnert, weet waarom. Wie de band kent hoef ik niets uit te leggen. Deze excentrieke Britten verrassen bijna altijd, zelfs als ze zichzelf herhalen. Het is gewoon bijzonder fascinerend wat ze klaarspelen. Ze brachten een split uit in 2002 waardoor ze wereldberoemd werden in het extreme metalgenre (met Mayhem – ik blijf het herhalen). Nu brengen ze een split uit met de band Rerthro, een eenmansband bevolkt door een Chinees met diezelfde naam. De naam van de split wordt meteen een stuk duidelijker.


Op de tracklisting van de officiële release staan vier nummers van The Meads of Asphodel vermeld en zes van Rerhtro, in de promo zitten twee bonusnummers van The Meads of Asphodel (afkomstig van de EP The Voiceless Dust of Ages). Hoe dan ook, het eerste nummer is A Forgotten Key to a Conundrum of Hate en dat staat meteen model voor de band anno 2018. Bijzonder veel atmosfeer in een met keyboards overladen pagan black setting. Het doet denken aan moderne Nokturnal Mortum, maar dan met veel gevloek in de rauw klinkende, verhalende vertelstijl. De nummers zijn melodisch en episch uitgewerkt, met veel aandacht voor de basgitaar en de tekst. Gods At War is wel een stuk steviger en agressiever dan de andere nummers, het is maar dat u het weet. Hier en daar krijg het  trouwens ook een streep (swingende) progrock mee, iets wat mij heel erg contrasterend overkomt met het uitgesproken (letterlijk en figuurlijk) godlasterende karakter van deze band. Maar het werkt. Geen idee hoe, maar het werkt. Het blijft bijzonder fascinerend. Zelfs de Jan Hammer-cover van Crockett’s Theme (Miami Vice soundtrack, inderdaad, je herkent het nummer wel als je hoort) is even fout als geslaagd. Het is gewoon een goed nummer, ook het origineel.

De black en thrash metal van het Chinese Rerthro is niet meteen wat je noemt “compatibel” met The Meads of Asphodel en dat was ook de verwachting. Qua gitaargeweld en vocale veruitwendiging is het even robuust en authentiek, qua productie en mixing is het een pak sterieler en minder … subtiel. Een blikkerige versie van een Heinrichreich, voor wie de naam een belletje doet rinkelen. Soms lijkt het wel een 8-bit blackthrashdemo. Leg de focus dus maar op het eerste gedeelte van deze split.

Label:

Godreah Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Meads of Asphodel – A Forgotten Key to a Conundrum of Hate
 2. The Meads of Asphodel – Gods at War
 3. The Meads of Asphodel – The Angel with One Eye
 4. The Meads of Asphodel – Hark the Potter’s Field
 5. Rerthro – Qingdao Sagas
 6. Rerthro – Wyrd
 7. Rerthro – Oceanlich
 8. Rerthro – Deathcontrol
 9. Rerthro – The Night of Lost Soul
 10. Rerthro – Demo

Line-up The Meads of Asphodel:

 • Metatron – Keel
 • James Tait – Gitaar, Keyboards, Keel
 • André Kjelbergvik Thung – Drums & percussie

Line-up Rerthro:

 • Rerthro

Links: