The Meads of Asphodel – Sonderkommando

The Meads of Asphodel – Sonderkommando
Candlelight Records, 2013

The Meads of Asphodel, voor eeuwig gedoemd om herinnerd te worden aan hun split met Mayhem. Kunnen we die nu echt achterwege laten? Het hoeft namelijk niet. Ze zijn verder gegaan, net als Mayhem. De echo zindert nog na maar de prioriteit is veranderd. Deze Britten hebben bewezen met hun recentere werk dat hun visioenen andere openbaringen brachten.

Het thema van Sonderkommando is de holocaust. De verwondering mag je dus laten voor wat ze is bij het horen van diverse Duitse oorlogspropaganda. Wie de stukken herkent, tja, die herkent ze. Ik noem ze niet op, het door het leven gaan met een nazi-stempel op mijn voorhoofd is namelijk behoorlijk saai. Het contextualiseren van The Meads of Asphodel‘s nieuwste werk is ook puur inhoudelijk, sla er vorig werk maar op na. De archeologische zucht is echter de rode draad in het werk van deze band, die telkens de hort op gaat met (neo)folkloristische composities en stijlelementen, die me op het nieuwe album niet weinig doen denken aan Death in June. Nog verder dan dat hoor ik een pak occulte invloeden uit de periode wanneer Britse theatrale rock over ging in metal, met uitlopers in Amerikaanse jaren 60/70 LSD-rock. De link met de holocaust ontgaat me compleet, so be it, het klinkt bijzonder lekker en begeesterd. De proto-blackmetaluitvoering is welkom in de geestelijke orgie en klinkt nergens irrelevant. Zelfs wanneer de onhoudbare Engelse punkdrift toeslaat behoudt Sonderkommando zijn beduvelde karakter en laat het je wijsvingertje heen en weer gaan bij de snelle drums terwijl je paffend en wel wegzakt bij het vette heavy soleerwerk. Ja, ik heb het over Aktion AK.

Een hoogtepunt van 2013. Zonder meer. Anschaffen you bastards! Die apostelasphofeldel-whateverband is übertrve, zelfs als ze zo helder zingen als een net ontsproten bergriviertje. Met dank aan de nieuwelingen van Ebonillumini. Vergeet ook zeker niet te luisteren naar The Mussulmans Wander Through The Infernal Whirling Fires Amongst Silent Shadows to be Fed Into the Thirsting Jaws of a Godless Death Machine to Cough Up Their Souls to the Nazi Moloch Who Sits Within. Niet alleen omdat het de lay-out van je playlist verneukt, ook omdat de mondharmonica gewoon ultiem WTF is.

Tracklisting:
The Meads of Asphodel

 1. Sonderkommando
 2. Wishing Well of Bones
 3. Aktion T4
 4. Silent Ghosts of Babi Yar
 5. Children of The Sunwheel Banner (Part 1)
 6. Children of The Sunwheel Banner (Part 2)
 7. Lamenting Weaver of Horror
 8. Sins of The Pharaohs
 9. Last Train To Eden
 10. Hourglass of Ash
 11. The Mussulmans Wander Through The Infernal Whirling Fires Amongst Silent Shadows to be Fed Into the Thirsting Jaws of a Godless Death Machine to Cough Up Their Souls to the Nazi Moloch Who Sits Within
 12. Send My Love To Maher-Shalal-Hash-Baz

Line-up:

 • Metatron – Vocals
 • Alan Davey – Bass
 • James Tait – Guitars, Keyboards, Vocals
 • André Kjelbergvik Thung – Drums

Links: