The Charm The Fury – The Sick, Dumb & Happy

De Nederlandse dame en heren van The Charm The Fury gaan met reuzensprongen door metalland. Ga maar na: in 2012 debuteerden de Amsterdammers met de in eigen beheer uitgegeven EP The Social Meltdown. Een jaar later bracht Listenable Records A Shade of My Former Self uit: een heerlijke plaat vol metalcore en reden voor de Grote Jongens van Nuclear Blast aan de slag te gaan met dat springerige-bandje-met-die-dame-op-zang.

The Sick, Dumb & Happy is het resultaat van die samenwerking met het Duitse label en wen er maar vast aan: u gaat nog veel van The Charm The Fury horen. Dit tweede werkje is namelijk een monsterlijke, genreoverstijgende plaat geworden. De muzikale basis van de band is nog steeds metalcore, maar die term dekt het totaalplaatje helemaal niet meer. De platenmaatschappij haalt vergelijkingen met Pantera en Slipknot aan en wat energieniveau betreft klopt dat zeker. Op muzikaal niveau zou ik daar graag nog DevilDriver en vooral Machine Head in hun meeste melodieuze momenten aan toe willen voegen.

Maar, we kunnen nog zoveel grote namen gebruiken om de muziek op papier een richting in te duwen, feit is dat The Charm The Fury op The Sick, Dumb & Happy een volledig eigen smoel toont. De plaat staat bol van de maatschappijkritiek en klinkt woest van begin tot eind, met uitzondering van powerballad Silent War. Blikvanger is en blijft natuurlijk Caroline Westendorp die zich door de nummers heen brult, gromt, grunt en zingt. Nog meer dan op de vorige plaat toont Westendorp haar vocale kwaliteiten en die zijn er in de loop der jaren alleen maar beter op geworden. Sterker nog: ik moest echt drie keer kijken of er, net als op het vorige album, écht geen gastzangers aan te pas waren gekomen.

Is alles dan alleen maar hosanna? Dat ligt er een beetje aan. Zelfs een doof paard dat normaal gesproken alleen platen koopt van Bertus Drievoet en de Zure Zulten, zal moeten toegeven dat The Sick, Dumb & Happy een album is dat net zo lekker is als een koud biertje na een fietstocht op een warme zomerdag. Maar dat neemt niet weg dat de sound van The Charm The Fury wel heel erg om zangeres Westendorp is heengebouwd. Zowel muzikaal als in de overvolle mix. Het is alsof één topspits met tien minder bedeelden op een voetbalveld staat, terwijl die minderbedeelden misschien ook wel heel wat in hun mars hebben. Nu kan de zangers die druk wel aan, maar het voelt soms een beetje teveel als de FC Westendorp.

Het is maar een klein minpuntje voor een plaat die boeit van begin tot eind en, laten we dat vooral vooropstellen, gruwelijk lekker beukend, modern, vet en gevarieerd klinkt. No end in sight/this is our time/this is our moment, zingt Westendorp. Zo klinkt het in ieder geval wel. Bring it on, The Charm The Fury!

The Charm The Fury presenteert The Sick, Dumb & Happy op 24 maart in de Melkweg Sugarfactory in thuisstad Amsterdam. Jij kunt daar bij zijn, want je vrienden van Zware Metalen geven er kaartjes voor weg!

Score:

88/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Down on the Ropes
 2. Echoes
 3. Weaponized
 4. No End In Sight
 5. Blood And Salt
 6. Corner Office Maniacs
 7. The Future Need Us Not
 8. Silent War
 9. The Hell In Me
 10. Songs Of Obscenity
 11. Break And Dominate

Line-up:

 • Caroline Westendorp – Vocalen
 • Rolf Perdok – Gitaar
 • Martijn Slegtenhorst – Gitaar
 • Lucas Arnoldussen – Bas
 • Mathijs Tieken – Drums

Links: