Thanatos – Live Ecstacy Rotterdam 1991 / Thanatos Live in Zaandam 1988-11-19

Stephan Gebédi is niet alleen zanger/gitarist en bandleider van Thanatos, hij is ook nog eens de archivaris van Nederlands oudste extreme metalband. En dat zorgt ervoor dat hij de 35-jarige geschiedenis (met wat gesmokkel omdat de band er in de jaren ’90 een aantal jaar uitlag) van Thanatos ondersteunt met flyers en foto’s kan toelichten. Veel belangrijker nog is dat er volop oud materiaal op de plank ligt. En anno deze tijd is Bandcamp een mooi medium dat daar een plekje te geven.

En dus zijn er onlangs twee officieuze digitale albums verschenen met als betaaloptie ‘name your price’ (en omdat ook in huize Gebédi het water niet gratis uit de kraan komt gaat u daar natuurlijk wel een netjes bedrag voor betalen). De plaatjes opgenomen in Nighttown (Rotterdam) en Drieluik (Zaandam) zijn direct afkomstig van het soundboard én zo’n dertig jaar oud dus verwacht geen wonderen, zeker niet in het geval van de wat schel klinkende opname uit Zaandam. Wát we wel horen: een stel jonge honden die hun death/thrash snel en furieus spelen waarbij Gebédi zijn teksten in de microfoon blaft.

Hoewel er maar een paar jaar tussen de twee registraties zit, zijn de verschillen enorm. Op Thanatos Live in Zaandam 1988-11-19, moet debuutplaat Emerging from the Netherworlds nog opgenomen worden en heeft het knulletje Gebédi nog een krijszang alsof hij speelt met Venom of Slayer. Live Ecstacy Rotterdam 1991 is opgenomen vlak voordat de heren de studio ingingen voor het tweede album Realm of Ecstacy. Inmiddels heeft de man Gebédi de baard in de keel gekregen want de krijs heeft plaatsgemaakt voor een veel diepere grunt. Het songmateriaal is bovendien sterker en volwassener.

Wat in die paar jaar niet is verdwenen: kritiek op de blijkbaar afwachtende houding van het publiek. Voordat Speed Kills (van de gelijknamige demo uit 1984) wordt ingezet op Thanatos Live in Zaandam 1988-11-19, bijt Gebédi hen publiek toe: ‘Tijd voor een snel nummer, misschien kunnen jullie eindelijk eens een keer in beweging komen.’ Het publiek op Live Ecstacy Rotterdam 1991 wordt vrijwel tussen ieder nummer door uitgedaagd actiever te zijn, totdat de bandleider het voor War zat is en het publiek toebijt dat ze in het ‘Guiness Book of World Records komen’ omdat ze ‘zojuist het wereldrecord stilstaan hebben verbroken’. Op de motivatie heeft het gelukkig geen effect: het nummer van de debuutplaat wordt vlijmscherp gespeeld, inclusief heerlijke gitaarsolo en Tom-Araya-in-zijn-goede-jaren-uithaal van de mopperende zanger.

Leve Bandcamp in ieder geval want Thanatos geeft met deze twee albums een leuk doorkijkje naar een spannende tijd waarin een compleet nieuw genre ontstond. En dat wordt nog eens extra geïllustreerd door de Death-cover Zombie Ritual tijdens het concert in Zaandam. Houd de Bandcamppagina van Thanatos sowieso in de gaten want het zou best eens kunnen zijn dat de bandarchivaris daar de komende periode nog meer fraais aan toevoegt. Of niet natuurlijk. Ja toch.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

Live Ecstacy Rotterdam 1991

 1. Intro
 2. Dawn of the Dead / And Jesus Wept
 3. Outward of the Inward
 4. In Praise of Lust
 5. Bodily Dismemberment
 6. Realm of Ecstasy
 7. Rebirth
 8. Tied Up Sliced Up
 9. War

Thanatos Live in Zaandam 1988-11-19

 1. Outward of the Inward
 2. Internal Deceit
 3. Speed Kills
 4. Voyage of the Damned
 5. Rebirth
 6. The Day Before Tomorrow
 7. Zombie Ritual
 8. The Howling
 9. Meaning of Life
 10. Omnicoitor
 11. Imposters Infiltration
 12. A-thanasia

Line-up:

 • Stephan Gebédi  – Vocalen, gitaar
 • Erwin de Brouwer – Gitaar
 • Ed Boeser – Bas
 • Remo van Arnhem – Drums

Links: