Telümehtår – The Well

Franse black metal met een bandnaam uit Lord of The Rings. Wat zou dat gaan brengen? Ik had geen idee, ook al blijkt het heerschap Lord Telümehtår al sinds 2007 actief in de donkere krochten van ‘de scene’. Tien jaar geleden werd het eerste werk uitgebracht dat de titel Blåck droeg. Dat betekent dat Telümehtår behoorlijk de tijd heeft genomen om dit album in elkaar te knutselen. De beste man speelt overigens ook in het misschien iets bekendere Sordide.

Repetitieve, snelle, redelijk melodieuze black metal brengt Telümehtår. In die volgorde. Telümehtår heeft behoorlijk repetitieve, soms depressieve riffs in de aanbieding, meestal met ondersteuning van blast beats. Het is desondanks nergens echt saai, hier en daar zelfs een bovengemiddeld moment. De vocalen klinken alsof ze zijn opgenomen met een headsetmicrofoon. Denk aan oude Burzum vocalen, dan ben je een heel eind. Best een te pruimen geluid in elk geval.

Birth by Kaos valt met de deur in huis, zoals een Jehova’s getuige met drie lijntjes speed op. Het zijn dissonante tonen en razende blast beats in een herhalingsoefening. Op een vreemde manier is het ontspannende muziek vanwege die bijna meditatieve repetitie. Het is snel en tam tegelijk. Het is sowieso weinig uitgesproken. Perpetual Hopes in Eternal Despair heeft maar een enkele riff. Deze wordt, zonder begeleiding van de ritmesectie, 6:53 minuten herhaalt. Vreemd, maar het is te verdragen. Het titelnummer heeft muzikaal gezien nog het meeste te bieden. Death, dat tien minuten duurt, heeft na de eerste vijf minuten black metal ineens nog vijf minuten aan radiostilte. Best indrukwekkend.

Wil je relaxed worden, maar heb je geen zin in een welness resort? Probeer eens The Well van Telümethår. Opbouw van nummers is vrijwel non-existent, memorabele momenten zijn schaars, het klinkt wat oppervlakkig, maar toch luister je dit van voor tot achter in een soort meditatieve toestand. Ook fans van Krallice kunnen dit eens proberen. Het heeft wel wat.

Score:

72/100

Label:

Hidden Marly Production, 2019

Tracklisting:

 1. Birth by Kaos
 2. The Maze of Existence
 3. The Grey Wolf
 4. The Sailing of life
 5. Perpetual Hopes in Eternal Despair
 6. The Well
 7. Death
 8. Fortress
 9. Weighing of Souls

Line-up:

 • Lord Telümehtår – Muziek, Teksten, Gitaar, Basgitaar, Keyboards, Vocalen
 • Nemri – Drum
 • B. – Gitaarsolo op Fortress

Links: