Tau & The Drones of Praise – Dream Awake: Live At Roadburn Redux

In coronajaar 2021 maakte Roadburn Festival er het beste van. In plaats van een ‘regulier’ festival, organiseerden zij in dat jaar een afgeslankte maar even bijzondere online variant genaamd Roadburn Redux. Op dit digitale festival stonden veel bands die ook op de geannuleerde 2020 editie zouden hebben gestaan. Zo ook Ierse psychedelicatroubadours Tau & The Drones Of Praise. Vanuit een kleurrijke studio gaven zij een meevoerend live optreden genaamd Dream Awake. Deze opvoering is nu op plaat verschenen.

Ook op Roadburn 2022 stonden Tau & the Drones of Praise op de planken. Zij sloten daar de vrijdag af in de kleine zaal van 013. Maar dankzij een genadeloos zure overlap met Sum of R heb ik dit optreden helaas moeten missen. Vervolgens was het iets te gezellig in de Foyerbar, waardoor ik ook Sum of R aan me voorbij heb laten gaan. Maar goed, een mens kan niet alles hebben. Gelukkig hebben we nu in ieder geval een fraaie uitgave van het optreden van Tau & the Drones of Praise van Roadburn Redux 2021.

In ruim een uur worden we meegenomen in een op de jaren ’70 geïnspireerde psychedelische folkreis door de wereld, de kosmos en daar voorbij. Openingsnummer Kauyamari vormt hier de perfecte inleiding op. Het gebruik van het keyboard geeft het nummer (samen met de samenzang en de repetitieve gitaar) een aangename groove. Deze herhalende elementen blijven gedurende de hele set aanwezig, wat perfect past bij de sjamanistische inslag van deze band. De kosmische slang uit de liedtekst bijt tenslotte ook in zijn eigen staart, en zorgt hiermee voor een oneindige reeks van wederkerigheid. Het daaropvolgende Huey Tontantzin/Mother put kracht uit de Azteekse mythologie. Het is gaat kennelijk om een soort begroeting voor een godin. Een passende titel, want je hoeft je ogen maar te sluiten en je zien al bijna een Azteeks ritueel voltrekken. De ritmische drums en maracassen brengen je volledig in vervoering. Zelfs als de maracassen verstarren en worden overschaduwd door het akoestische gitaarwerk blijft de ritualistische sfeer aanwezig. Hoewel het daaropvolgende Tonatiuh over een Azteekse zonnegod gaat, is de sfeer veel ingetogener dan zijn voorganger. Op sommige momenten zou je het haast categoriseren als drone.

Hierna vliegen we naar de andere kant van de wereld. Naar Iran om precies te zijn. The Bridge of Khaju gaat namelijk over een brug over een drooggelegde rivier in de stand Isfahan. De microtonale keyboardklanken onderstrepen dat wij ons nu niet meer in Mexico bevinden, maar in het Midden-Oosten. Een woord waar ik nog nooit van had gehoord vinden we in de titel van Erasitexnis Four Horsemen Medley. In deze medley komt onder andere Aphrodite’s Child’s klassieker The Four Horsemen aan bod. Hoewel Demis Roussos het zelf toch echt beter kan zingen, is een knipoog als deze altijd meer dan welkom. Ook met fluiten weten de heren van Tau & the Drones of Praise van wanten. Op Eist Le Ceol An Chré horen we namelijk tamelijk psychedelisch blokfluitwerk, dat in combinatie met het deinende percussie-en-gitaarwerk aangenaam kietelt aan het derde oog. Deze kietelingen zetten zich voort in de daaropvolgende zeven nummers. In Espiral horen we zelfs nog wat acapella zang, voordat er wordt teruggevallen op de inmiddels bekende ritmische gitaarlijnen. Er is zelfs wat ruimte voor een elektrische gitaar, die opvallend genoeg niet uit de toon valt.

Zonder al te veel in herhaling te vallen, kunnen we stellen dat Tau & the Drones of Praise hier een tof live album presenteert dat goed de sfeer van de jaren ’70 folk-en-psychedelica weet weg te zetten. Áls we hier bij Zware Metalen beoordelingen zouden geven aan liveopnames, dan zou dit album minstens een 8,5 verdienen. Het is daarom zeker een luisterbeurt waard.

Label:

Burning World Records, 2022

Tracklisting:

 1. Kauyamari
 2. It’s Already Written
 3. Huey Tonantzin/Mother
 4. Tonatiuh
 5. The Bridge of Khaju
 6. Erasitexnis Four Horsemen Medley
 7. Eist Le Ceol An Chré
 8. Seanóri Naofa
 9. Imbás
 10. Espiral
 11. Craw
 12. Mongolia
 13. Speak Your Truth

Line-up:

 • Seán Mulrooney – Vocalen, Gitaar Guitar/Vocals
 • Bob Glynn – Vocalen, Percussie
 • Ruairi Mac Neill Aodha – Gitaar, Synthesizer
 • Iain Faulkner – Vocalen, Basgitaar
 • Ken Mooney – Drum
 • Póll Brennan – Vocalen, Fluiten

Links: