Sum of R – Lahbryce

Als je kijkt naar de albumhoes, dan zou je zo kunnen denken dat we hier te maken hebben met een cultureel geëngageerde Franse chanson artiest. Zo eentje die constant loopt te jengelen over de lusten en onlusten van het leven. Vanaf het moment dat Lahbryce aftrapt verdwijnen al deze veronderstellingen gelukkig in de prullenbak, want dit nieuwe werkstuk van Sum of R slaat in als een dubbelgedruppelde zegel. Met hun psychedelische combinatie van drone, shoegaze krautrock en doom blazen ze iedereen van hun sokjes.

Op albumopener Sink as I is al goed te horen dat de artiesten die aan dit project meewerken, ook hun steentje hebben bijgedragen aan bands als Dark Buddha Rising en Waste of Space Orchestra. De twee zangstijlen (een opera-achtige klaagzang en rauwe kreten) liggen in een met zwarte lakens gedekt bedje van reverbrijke gitaarklanken en beukend drumwerk. Het album kent ook wat ingetogenere momenten. Op Crown of Deseased voelt het bijvoorbeeld alsof je in je eentje door een verlaten, onverlichte fabriekshal aan het dwalen bent en je uit iedere hoek kan worden besprongen door iets verschrikkelijks. Naast indringende shoegaze- en dronepassages krijgt Sum of R  het ook voor elkaar om zo nu en dan een mokerharde riff in de mix te gooien. Zo halverwege Borderline hoor je bijvoorbeeld een riff die iedere steen kan doen splijten. Door de minutieuze timing en het perfect afgestemde samenspel wordt je helemaal meegezogen in deze bizarre psychedelische draaikolk.

De ietwat vrolijke synthmelodie op The Problem zou zo afkomstig kunnen zijn van een of ander onbekend Mike Patton project. Door de krautrockeske gitaarlijn blijft de psychedelische toon van het album echter goed behouden. Een navertelling van een droom of trip is vaak nog niet half zo intens als hem zelf te hebben doorleefd. Dit geldt eigenlijk ook voor het omschrijven van het gevoel en de sfeer die dit meesterwerk van Sum of R oproept. Het is meeslepend, imponerend en werkt in op bepaalde delen van het onderbewuste die normaal gesproken in een diepe slaap gesust zijn. Als je er van houdt om aan je derde oog gekieteld te worden, dan is dit album echt een aanrader. Leg dit album eens op uw (digitale) speler en laat u overweldigen.

Sum of R zal in april van dit jaar op Roadburn op de planken staan. Naar verluidt zullen zij daar dit album in zijn geheel ten gehore gaan brengen. Ik kan niet wachten om dit te aanschouwen. Wat een top album.

Score:

90/100

Label:

Consouling Records, 2022

Tracklisting:

 1. Sink As I
 2. Crown Of Diseased
 3. Borderline
 4. The Problem
 5. Hymn For The Formless
 6. Shimmering Sand
 7. 144th
 8. Lust

Line-up:

 • Marko Neuman: Vocalen, Synth, Noise
 • Reto Mäder – Basgitaar, drones, Synth, Geluidseffecten
 • Jukka Rämänen: Drums, Percussie, Geluidseffecten

Links: