Svar – Under A Sky Full Of Thunder

Svar is net als Brzask of KŁY een kleine speler in Pools blackmetalland. De grote spelers uit dat Middden-Europese land, ga ik niet opnieuw opnoemen. Ieder van jullie weet wie ik bedoel. Svar is de band van alleskunner Kamil Bolesta, een heerschap uit Krakow dat met Under A Sky Full Of Thunder een opvolger, een EP alweer, klaar heeft. Ook nu hoop en al 25 minuten typisch Pools blackmetalgeweld. De vorige EP Behind The Veil kon ik wel smaken. Tja, en je zou kunnen schrijven dat het volledig ligt in de lijn van de verwachtingen qua productie, sound, vocalen, riffs en songstructuren maar kom, dat is ouwehoeren want ook deze EP is weer gewoon meer dan degelijk te noemen. En dus ook de moeite waard om je zuurverdiende centen aan uit te geven. Je bestelt best rechtstreeks bij de band daar dit hebbeding in eigen beheer werd uitgebracht digitaal en op cd.

Verhalende, tokkelende gitaarpartijen, een wat kartonnen drumgeluid en sturende gruntvocalen en inderdaad, die typische kadans. Heerlijk toch. Je haalt de black metal van onze Poolse vrienden er tegenwoordig blindelings uit. Niet moeilijk, want je moet niet kijken, je moet luisteren. Downfall heeft ook die lekker glibberige leadlijnen, die korte, strakke blastbeats en bij wijze van verrassing een fantastisch, episch aandoende solo. Vervolgens walsen we op smerige, grimmige en gortdroge wijze het volgende nummer in. Luminous, Lethal Force heeft ook weer die eenvoudige doch oh zo efficiënte riffs die ditmaal worden uitgesmeerd over een denderend en rollend drumgebeuren. Opnieuw een heerlijke solo ook. Het lijkt wel of dat dit het kenmerkend element is van dit Svar. In vergelijking met de grote spelers in Pools blackmetalland, zijn de drumpartijen niet direct doorspekt met allerlei fijnmazige riedeltjes, maar dat hoeft ook niet altijd natuurlijk.

Zoals ik al schreef, gewoon aanschaffen dit kleine hebbeding. Al was het maar om de Poolse blackmetalscene te blijven steunen en er alzo voor te zorgen dat er een niet aflatende stroom aan kwaliteitsvolle plaatjes naar ons toe blijft komen. Want dit smaakt zeker naar meer.

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Downfall
  2. Luminous, Lethal Force
  3. Sanctified By The Lightning
  4. Under A Sky Full Of Thunder

Line-up:

  • Kamil Bolesta – Zang, alle instrumenten

Link: