Suldusk – Lunar Falls

Muziek die net zo mooi is als de albumtitel? Dit is Lunar Falls van Suldusk. De Australische Emily Highfield maakt blackened neo-folk. Eigenlijk is het een combinatie van neo-folk, post rock, black metal en een klein beetje dark ambient. Een behoorlijk diverse mix inderdaad. De nadruk ligt sterk op neo-folk. De andere elementen komen af en toe voorbij.

Lunar Falls is het debuutalbum. Muzikaal gezien ligt het in het verlengde van bijvoorbeeld Trees of Eternity of Agalloch. Op Lunar Falls wordt gefluisterd, geschreeuwt en gezongen. Vrouwelijke screams kunnen heel indrukwekkend zijn (Darkened Nocturn Slaughtercult, Darkestrah, Myrkur). In het geval van deze band is dat niet anders, hoewel de zangeres nog wat ongetraind klinkt op dit vlak. Dat heeft ook z’n charme.

Het hoofdbestanddeel van deze muzikale pudding is, zoals gezegd, neo-folk. De nummers Aphasia, Solus Ipse en Sovran Shrines kunnen beluisterd worden door de blackmetalfans. De overgangen en het dynamiekverschil, tussen de rustige passages en de agressie, zijn meteen ook het aandachtspunt. Het loopt niet echt lekker in elkaar over. Het is verder met name akoestische gitarij met ondersteuning en mooie melancholische zang. Duidelijk een muzikante die haar vak verstaat. Op kalme nummers als The Elm en Three Rivers komen die vocalen zeer goed tot hun recht.

De nummers hebben allemaal een eigen karakter, dat voldoende uitgediept is. Het is dus de moeite waard om het hele album te beluisteren. Nazaré begint met een vergelijkbare melodie als Sovran Shrines, maar dan in een andere toonsoort gespeeld. Muziek die doet denken aan muziek van jazzpianist Jan Johansson. De vader van zowel de drummer van Hammerfall als van de keyboardspeler in Stratovarius, verzin het maar.

Suldusk bezorgt mooie muziek. Een project dat naar de toekomst toe alleen nog maar verder kan groeien. Een cd die je eigenlijk in de herfst zou moeten luisteren, maar een natte lentedag leent zich er ook uitstekend voor.

Score:

79/100

Label:

Northern Silence Productions

Tracklisting:

1. Eleos
2. Solus Ipse
3. The Elm
4. Aphasia
5. Three Rivers
6. Autumnal Resolve
7. Catacombs
8. Nazaré
9. Drogue (feat. Skyggefigurrer)
10. Sovran Shrines

Line-Up:

  • Emily Highfield – Vocalen, Gitaar
  • Mark Kelson – Gitaar, Basgitaar, Keyboard
  • Glenn James – Percussie
  • Marty O’Shea – Drums
  • Nicky Blackmore en Bryan Murphy – Gitaar (additioneel)
  • Francesca Mountford – Cello

Links: