Soilwork – Övergivenheten

Schande, een schande is het! Al bijna drie weken lang staat de nieuwe promo van Soilwork op de eindredactie te wachten tot iemand ermee aan de haal gaat. Als een verlaten kind bij een pompstation langs de snelweg, waarbij de ouders na een half uur realiseren dat hun geliefde kroost niet in de auto aanwezig is. Nu snap ik het wel. Kinderen kunnen het bloed onder de nagels vandaan halen en soms andere wegen bewandelen die we zelf voor ze voor ogen hebben. Maar goed, één van de grotere namen in de melodeath mag toch niet onbehandeld blijven? Ergens past het ook wel. Övergivenheten laat zich vanuit het Zweeds namelijk vertalen als ‘’de verlating’’. Laten wij dan juist de toenadering zoeken en deze twaalfde (!!) langspeler van Soilwork de liefde en aandacht geven die het verdient.

Die andere wegen, die kinderen kunnen inslaan uit de introductie, was niet lukraak neergekrabbeld. Soilwork is duidelijk een andere weg ingeslagen de laatste jaren. Dat was op, het overigens meer dan prima, Verkligheten uit 2019 al duidelijk. Dat werd nog even verder opgevoerd door de EP A Whisp of the Atlantic. Een werkstuk waar Soilwork zich van zijn meest progressieve en creatieve kant liet zien. Dat pakte onwijs goed uit en zorgde er dan ook voor dat mijn verwachtingen voor deze nieuwe plaat redelijk hoog gespannen waren.

Voordat we naar de muziek overgaan, moeten het toch eerst even hebben over die nieuwe weg die Soilwork is ingeslagen. Het echte venijn uit de oude jaren is er inmiddels wel vanaf. De focus ligt tegenwoordig veel meer op de melodie en de toevoeging van toetsenpartijen, die het geheel met enige regelmaat wel heel erg catchy maken. Je zou het bijna op kunnen zetten als je grootouders op bezoek komen. Daarnaast kun je best wat kritiek hebben op de nieuwe stijl van Soilwork. Ja, de nummers zijn niet vernieuwend. Ja, de invloeden van The Nightflight Orchestra (die andere band van zanger Strid) sijpelen flink door in de muziek. Ja, de nummers volgen grotendeels dezelfde formule. Soilwork weet met dit nieuwe werk echter ook gewoon weer een stapel ontzettend pakkende nummers te produceren. Verder is er tussen de ABBA-metal door ook genoeg ruimte voor wat steviger drum en gitaarwerk. Daarbij, als zanger Björn ‘’Speed’’ Strid zijn strot opentrekt, kan een glimlach niet onderdrukt blijven. Wat een eindbaas is dat toch. Ook al worden de screams wat minder in het samenspel betrokken, dit blijft wel genieten.

Dan over naar de muziek van de dag. We krijgen liefst veertien nummers in net iets meer dan een uur. We halen de spreekwoordelijke Zweedse gehaktballetjes voor je uit de aardappelpuree. Dat start eigenlijk al direct met het titelnummer. Een iets te lange introductie – een probleem dat zich wel meer voordoet in de vorm van overbodige intermezzo’s, instrumentale nummers of gepingel aan het einde van een nummer – gaat uiteindelijk gelukkig over in herkenbare Soilwork instrumentatie. Het refrein is, zoals we ook mogen verwachten, een directe oorwurm. Dat vinden we als rode draad door het hele album terug. Het rockende Nous Sommes La Guerre maakt daarna totaal geen oorlog, in tegenstelling tot de titel. Electric Again toont vervolgens wel de spierballen van de band. Snelle drums, lekkere riffs en de screams van Strid maken het een echte Soilwork plaat. Dat snellere werk spreekt overigens net wat meer tot de verbeelding dan de rustigere uitingen. Meer voorbeelden in dit spectrum zijn Vultures, het razende This Godless Universe en het technische Golgata. Aan de rustigere kant zijn het rockende Is It in Your Darkness en Dream of Nowhere (met beklijvende melodieën en de heersende stem van Strid) de hoogtepunten.

De echte verrassing is echter tot het einde bewaard gebleven. On the Wings of a Goddess Through Flaming Sheets of Rain (wat een titel ook) is eigenlijk precies waar ik op had gehoopt na de eerder genoemde EP, die twee jaar geleden uitkwam. Dit bevat alles wat (het geëvolueerde) Soilwork zou moeten zijn. Hier voelt het alsof de band volledig vrij zijn gang heeft kunnen gaan. Pure melodieuze kwaliteit. Snelle riffs en drums, rockende passages, interessante wendingen en structuren. Uiteraard een zanger in topvorm. Solo erin, strik eromheen en niks meer aan doen!

Mocht het recente werk je aanspreken, dan kan deze direct in de catalogus opgenomen worden. Ben je blijven hangen in het verleden, dan zal deze plaat je ook niet bekoren. Soilwork is een band die zich blijft ontwikkelen. Dat zal helaas niet iedereen aanspreken. Soilwork levert echter wederom een plaat af met zeer smakelijke nummers. Niet allemaal voltreffers (hoe kan het ook anders met veertien probeersels), maar de weegschaal geeft toch overwegend een positief resultaat weer.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Övergivenheten
 2. Nous Sommes La Guerre
 3. Electric Again
 4. Valleys of Gloam
 5. Is it in Your Darkness
 6. Vultures
 7. Morgongåva/Stormfågel
 8. Death, I Hear You Calling
 9. This Godless Universe
 10. Dreams of Nowhere
 11. The Everlasting Flame
 12. Golgata
 13. Harvest Spine
 14. On the Wings of a Goddess Through Flaming Sheets of Rain

Line-up:

 • Björn ‘’Speed’’ Strid – Zang
 • Sven Karlsson – Keyboard
 • Sylvain Coudret – Gitaar
 • David Andersson – Gitaar
 • Rasmus Ehrnborn – Basgitaar
 • Bastian Thusgaard – Drums

Links: