Silence in the Snow – Levitation Chamber

Mooie muziek, het wordt nog gemaakt. Eenieder die van etherische postpunk/new wave houdt met een gothic randje mag nu zijn oren spitsen. Wat we hier in de handen hebben is namelijk Levitation Chamber van Silence In The Snow. Niet alleen een mooie albumtitel, maar tevens mooie muziek. De band komt uit Oakland, California.

Dit project is een samenwerking tussen gitarist/vocalist Cyn M., en drummer Trevor DeSchryver (Wolves in the Throne Room, Lycus, Dispirit, ex-Deafheaven). Als je zo’n maaltijd krijgt voorgeschoteld loopt het water je uiteraard al in de mond. De genresticker is wat lastig, maar komt in de buurt van new wave, postpunk, dreampop, gothic, ambient, drone. Het redelijk onstuimige drumwerk van Trevor DeSchryver wordt hier gecombineerd met de melancholische, gevoelige, ruwe stem van Cyn M., die sterk doet denken aan Skunk Anansie.

Time Will Tell You Nothing begint met een dromerig geluidslandschap. Ambient vergezeld van schimmige vocalen en zeer beperkt slagwerk, met een hoofdrol voor de keyboards. Over naar Smoke Signals dat erg goed voor de dag komt. Het punky karakter van een Iggy Pop wordt voorzien van een gothic aankleding en zweverige 70’s gitaren. De songwriting is interessant en wendbaar schakelt het tweetal tussen de verschillende fases. De zang zit vol emotie en het complexe drumwerk spreekt aan. Crystal Spear levert ook die melancholische noten af. Deze duidelijk getalenteerde muzikanten weten op welke momenten ze elkaar moeten afwisselen, en zo zorgen ze ervoor dat elkaars kwaliteiten op de juiste momenten worden benadrukt. Garden of Echoes behoudt hetzelfde drumpatroon gedurende het nummer, en hier geraakt het monotoner. Het geeft daardoor ook de kans om te variëren tussen leegte en volheid. Let bijvoorbeeld eens op, hoe halverwege de overgang wordt ingezet naar de keyboardxylofoon, waarbij ruimte wordt gecreëerd in het drumwerk om het goed naar voren te laten komen. Erg mooi gedaan. Het laatste nummer Dread The Low voorziet in typische postpunk met zwepende drums en prachtige zang.

Deze verweving van melancholische gothic rock met postpunk en dreampop is succesvol. De kleur van de cover verbaast mij, omdat een voorkant zoals we die zagen bij Idle Hands beter past bij dit type muziek. Dat is dan ook de enige aanmerking. Een groeibriljantje is het. Het gevolg is dat Levitation Chamber indruk maakt. Mooi!

Score:

86/100

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Time Will Tell You Nothing
  2. Smoke Signals
  3. Crystal Spear
  4. Garden Of Echoes
  5. In The Dark
  6. Cruel Ends
  7. Dread The Low

Line-Up:

  • Cyn M – Vocalen, gitaar
  • Trevor DeSchryver – Drums

Links: