Idle Hands – Mana

“Idle Hands are the devil’s workshop”, luidt het spreekwoord. Vanuit Oregon zendt Idle Hands zijn occulte NWOBHM naar de mensheid. Een nieuw paard uit de stal van het Duitse label Eisenwald. Een label, toch vooral bekend van pagan en black metal. Het is een debuut, maar dit zijn de heren van Spellcaster, zonder gitarist Bryce Adams Vanhoosen. Spelen kunnen ze dus wel. Ze zijn voor dit album gefotografeerd door Peter Beste, een naam die menig blackmetalliefhebber niet vreemd in de oren zal klinken.

Idle Hands gooit het over een andere boeg dan Spellcaster. Talloze invloeden zijn er te horen, maar onder meer: Savage, Iron Maiden, Hexvessel. Een aparte mix is het. Een combinatie van new wave, met goth rock en heavy metal. Juist, origineel spul. De productie is niet anders, maar kan nog wel wat verbetering gebruiken. Niet alles is even logisch afgemixt. Over het algemeen zijn er heldere drums te horen met vrij harde akoestische gitaren. Anders dan je waarschijnlijk gewend bent, maar het geeft de muziek een boeiende sfeer. Een sfeer van hypnotiserende psychedelische gitaartonen tussen echoënde rauwe new wave vocalen, ondersteunend baswerk, rock- en metaldrums en metalgitaren. In 2018 kwam een EP uit onder de titel Don’t Waste Your Time, dat mocht gelden als een klassieker.

Nightfall, het beschrijft exact de toon die Mana zet. Melancholische zang die catchy refreinen en coupletten begeleidt, met zelfs wat dubbele basdrums.  De band zet in op de kracht van de herhaling. Jackie dan. Treurige glamrock, je moet het maar durven. Don’t Waste Your Time stapt af van de poppy structuren en komt met een serieuze opbouw. Give me to the Night is gebalanceerd. Dit is jaren ‘ 80 heavy metal en niets anders. Blade and the Will en Dragon, Why Do You Cry? zijn uitstekende hitjes. Het grotendeels akoestische It’ll Be Over Before You Know It is een tragisch nummer, in de goede zin van het woord. Muziek waar emotie in zit, die catchy en donker is tegelijk. Idle Hands is niet te betrappen op een slecht nummer. Luister vooral ook de single A Single Solemn Rose, met de diepe emotionele stem van Gabriel Franco. Zeer sterk gezongen met een strakke begeleiding van bepalende gitaartonen.

Verfrissende tragische muziek, die je met een leeg gevoel achterlaat. Dit album ziet de schoonheid in verval en vergaan. Zwaarmoedig, maar toch verteerbaar. Voor iedereen die ook maar iets kan waarderen in de richting van goth rock, dark rock, NWOBHM of melancholische metal. Niet laten liggen dit schijfje!

Score:

85/100

Label:

Eisenwald Productions, 2019

Tracklisting:

1. Nightfall
2. Jackie
3. Cosmic Overdrive
4. Don’t Waste Your Time
5. Give Me To The Night
6. Blade And The Will
7. Dragon, Why Do You Cry?
8. Double Negative
9. It’ll Be Over Before You Know It
10. A Single Solemn Rose
11. Mana

Line-up:

  • Gabriel Franco – Vocalen, Gitaar, Studio Basgitaar
  • Sebastian Silva – Gitaar
  • Colin Vranizan – Drums

Links: