ShadowThrone – Elements’ Blackest Legacy

Nogal wat bands op Non Serviam Records klinken als een Dimmu Borgir-kloon. Is dat erg? Nee hoor, zeker niet als het allemaal prima is uitgevoerd. ShadowThrone is er ook zo eentje. Oerdegelijke black/death metal met af en toe wat spannende symfonische keyboards erdoor. Zornheym is dan ook een naam die opkomt bij het luisteren naar Elements’ Blackest Legacy.

Deze Italiaanse band is sinds 2014 actief, en heeft sindsdien twee volledige albums weten uit te brengen. De productie van dit album is weer lekker gelikt, zonder het metalgeluid te verliezen. De drums zijn strak, de grunts zijn degelijk, op de riffs valt weinig aan te merken en de keyboards worden met mate ingezet. Dit is black/death metal met een helm op en kniebeschermers voor: lekker veilig.

We starten de cd met Endless Dance Of The Universe. Eerst maar eens een rustig symfonisch intro, om vervolgens over te gaan in een cymbaalmishandeling en dikke grunts. Het is even bijkomen vervolgens, in een kort intermezzo, waarbij de heftig getriggerde dubbele kicks gemarteld worden. De punctuele drums staan prominent in de mix, en de gitaar en watervalachtige keyboards dansen een beetje om elkaar heen. De drummer klinkt alsof hij in een deathmetalband speelt, aangezien hij graag overal even zijn strakke plasje over wil doen. Weglaten, daar doet de beste man niet aan. De keyboards verdienen meer ruimte in de melodieuze stukken. Als voorbeeld is het intermezzo op L’Autumno Di Bacco erg drumgebaseerd, waardoor de keys een beetje verzuipen. Dat is jammer want er wordt interessante materie gespeeld. Ook Saturn Of Newborn Era start met een symfonisch intro; ik hoor Harry Potter maar dat zal aan mij liggen. Een mooie afwisseling tussen grunts en screams geeft het vervolg inkleuring. Een latere passage laat bombastischere keys horen, onder wederom die triplets op de kicks. De tempowisselingen en afwisseling zorgen voor een dynamisch geheel. Het nummer ShadowThrone is binnen een minuut al talloze keren van dynamiek gewijzigd. Technisch wordt er sterk gespeeld. De riffs die hier worden aangeboden krijgen net genoeg ruimte om voldoende indruk te maken. Episch is het hier, met telkens slechts een vernislaagje aan keyboardbombast.

De invloed van Death Cult Armageddon en Vesania is aanwezig. De productie is vrij gelikt, maar niet op een manier die de zwaarheid uit de muziek haalt. Een goed uitgedachte veelzijdige plaat voor de liefhebber van moderne symfonische black/death metal, die niet overdreven bombastisch is.

Score:

81/100

Label:

Non Serviam Records, 2019

Tracklisting:

1. Endless Dance Of The Universe
2. Black Dove Upon My Shoulder
3. All Is One
4. Saturn Of Newborn Era
5. Curse Of The Royal Blood
6. Descent
7. Every Moment Burns In My Chest
8. Path Of Decay
9. ShadowThrone
10. L’Autunno Di Bacco
11. Faded And Cold Humanity

Line-Up:

  • Zilath Meklhum – Vocalen
  • Francesco – Gitaar
  • Steph – Gitaar, orkestratie
  • Dave – Drums

Links: