Schattenmann – Dia de Muertos

Het vorige album van Schattenmann viel bij mij niet in de smaak. Toegegeven, ik had dat iets uitgebreider kunnen beschrijven maar hoeveel woorden heb je nou eenmaal nodig om aan te geven dat een album saai en ondermaats is? Hoe dan ook, toen de nieuwe van Schattenmann me werd toegezonden, doopte ik mijn pen in een emmer met azijn en zat helemaal klaar om ook dit werk neer te sabelen.

Dia de Muertos is het titelnummer en mag dit album openen. Het is best aardig: het zit goed in elkaar, swingt behoorlijk en er zit ook lekker wat melodie in. Goed, een toevalstreffer dacht ik nog. Maar ook de daaropvolgende twee nummers bevatten dezelfde ingrediënten en blijven zowaar in het geheugen hangen. Na de eerste drie nummers kabbelt het daarna een beetje voort omdat Schattenmann vanaf dat moment in ieder nummer hetzelfde toepast. Goed gedaan maar verveling licht dan wel op de loer.

Gelukkig is daar dan een ode aan heerschappen als de heer M. Overmars in de vorm van Dickpic. De invalshoek die de band in dit nummer kiest om dergelijke smeerzakken te kijk te zetten is goed gevonden en mede door het gebruik van vrouwelijke vocalen is dit een hoogtepunt (no pun intended!!!). In de twee afsluiters In deinem Schatten en Ewigkeit gaat Schattenmann de gevoelige toer op zonder dat het sentimenteel wordt. Knap dat de band ook dit facet beheerst.

De productie van dit album is helemaal 2023: droge en licht-mechanisch klinkende drums waarbij de cymbalen vaak nauwelijks te horen zijn, gortdroge gitaren en de vocalen lekker vooraan. Het werkt op Dia de Muertos erg goed en zorgt ervoor dat de nummers goed tot hun recht komen.

Mijn pen heb ik voor dit album moeten uitwringen om de azijn er weer uit te halen. En terecht want dit is gewoon een goed, degelijk Duits rockalbum geworden. Dia de Muertos is een album waarop drums en basgitaar een goede groove neerleggen, de gitarist er een paar lekkere riffs overheen speelt en de teksten melodieus en pakkend worden gebracht. Kortom: een album zoals het hoort. Het klinkt zo simpel maar doe het maar eens. Schattenmann doet het (eindelijk!) Viermaal is scheepsrecht.

Score:

78/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

 1. Dia de Muertos
 2. Jeder ist Schlecht
 3. Hände Hoch
 4. Menschenhasser
 5. Dämonen
 6. Meer aus Licht
 7. Haters Gonna Hate
 8. Dickpic
 9. In deinem Schatten
 10. Ewigket

Line-up:

 • Frank Herzig – Zang
 • Jan Suk – Gitaar
 • Luke Shook – Basgitaar
 • Nils Kinzig – Drums

Links: