Schattenmann – Chaos

Het debuut van deze Duitsers Licht An viel bij Zware Metalen niet echt in goede aarde. Opvolger Epidemie mocht rekenen op nog slechtere kritieken. Dat belooft niet veel goeds voor het derde album. In de door de platenmaatschappij bijgeleverde biografie wordt gesproken van een meer eerlijk en in-your-face en rock-gericht album. Het is dan op voorhand moeilijk om objectief te blijven.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je voorgaande albums niet kon pruimen, zal je ook met Chaos niet uit de voeten kunnen. Het geluid is erg droog, de composities blijven ook na meerdere luisterbeurten niet echt hangen en het stemgeluid van Frank Herzig is te vlak en weinig uitgesproken.

Er staan wel enkele goede nummers op Chaos: Cholerika heeft een refrein waarin op vocaal gebied wel aardige dingen gebeuren doordat de stem van Herzig wordt gedubd. In Spring mogen Veit Kutzer en Hannes Holzmann van J.B.O. vrij aardig meedoen en in Amnestie gebeuren op de achtergrond ook leuke dingen op vocaal gebied en na een piano-intermezzo knalt het refrein er weer lekker in. Maar na een nummer of negen is de koek ook wel een beetje op en wordt het een herhaling van zetten.

Ik verklapte het al een beetje: het baanbrekende derde album is dit niet geworden. Veel nieuwe fans zal Schattenmann niet gaan winnen, maar er zit wel een licht stijgende lijn in hetgeen de band brengt. Misschien wanneer Schattenmann meer melodie en afwisseling in zijn muziek brengt, een iets toegankelijker (gitaar)geluid weet op te nemen en werkt aan een eigen smoel, dat het dan kan rekenen op meer waardering.

Score:

60/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Die Ruhe Vor Dem Sturm
 2. Chaos
 3. Abschaum
 4. Extrem
 5. Alles Auf Anfang
 6. Choleriker
 7. Cosima
 8. Spring (feat. J.B.O.)
 9. Amnestie
 10. Voodoo
 11. Alman
 12. Wir Gehorchen Nicht
 13. IYFF
 14. Jetzt Oder Nie
 15. Komplett Auf Anschlag

Line-up:

 • Frank Herzig – Zang
 • Jan Suk – Gitaar
 • Luke Shook – Basgitaar
 • Nils Kinzig – Drums

Links: