Rituals Of The Dead Hand – With Hoof And Horn

Vier volledige nummers en een intro staan te blinken op de nieuwste schijf van dit trio uit de Belgische provincie Limburg. Deze Rituals Of The Dead Hand is een band die bestaat uit doorwinterde muzikanten die we zouden moeten kennen van het ter ziele gegane Last Funeral of Gorath. Heden spelen deze heren in onder andere Hemelbestormer, Entartung of Lhaäd. With Hoof And Horn is de opvolger van Blood Oath uit 2018, ook uitgebracht door Dunkelheit Produktionen. De plaat gaat vlot over de veertig minuten en boort opnieuw het thema aan van de Bokkenrijders, een stuk Vlaams/Nederlandse folklore? Het zij zo.

Deze roversbende en alles wat er rond hangt, als we dit even zo kort mogen omschrijven, is een ideale voedingsbodem voor de erg goed geproduceerde black/doommetal van deze heren.

Praesemino legt heel kort een stevig fundament alvorens Sulphur de lucht in geblazen wordt. Weliswaar in de eerste maten dreigend traag en steunend op een sterk riffcollectief dat gekoppeld wordt aan een erg divers doch steeds schurend stemarsenaal. Je hebt niet altijd een dozijn riffs nodig om je gevoel als muzikant over te brengen, soms zijn vier à vijf krachtige thema’s meer dan voldoende, zo ook hier. Heel soms hoor je wat eigenaardige keyboard ondersteuning. Inception borduurt verder op die krachtige riffs die op zich ook erg vertellend en verhalend zijn en je aandacht als luisteraar niet snel verslappen. Wat een sneller nummer lijkt te zijn, verglijdt al snel ook in een mid-tempo dreuner. En dat krachtig en stevig doordreunen blijkt toch een kenmerk van deze band te zijn. The Defiling Days heeft alzo eerder wat doomkarakteristieken en het mag opnieuw gezegd en geschreven worden dat de gevarieerde vocalen erg sterk zijn. Luister naar de bezwerende cleane zanglijnen die in interactie met screams behoorlijk indrukwekkend zijn. Vuurstaeck lijkt met zijn rollend bas- en drumtapijt en eigenaardige geluidsescapades zo van Exuvia geplukt, één van de meesterwerken van de heer von Mielenwald.

Erg goede opvolger van Blood Oath dit With Hoof And Horn. De thematiek rond de Bokkenrijders is het juist gekozen onderwerp voor de eerder Duits aanvoelende black metal die de heren van Rituals Of The Dead Hand brengen. Het leunt nu en dan toch net te veel aan tegen ouder werk van The Ruins Of Beverast en consorten doch desalniettemin: een krachtig album!

Score:

80/100

Label:

Dunkelheit Produktionen, 2021

Tracklisting:

  1. Praesemino
  2. Sulphur
  3. Inception
  4. The Defiling Days
  5. Vuurstaeck

Line-up:

  • Lykaios – Zang, gitaar, keyboard
  • Beleth – Bas
  • Isangrim – Drum, keyboard, samples

Links: