Pyogenesis – A Silent Soul Screams Loud

Met A Silent Soul Screams Loud completeren de Duitsers van Pyogenesis een trilogie welke werd ingeluid in 2015 (A Century in The Curse Of Time) en 2017 (A Kingdom To Disappear). Hierop staan de veranderingen in de negentiende eeuw centraal: Napoleon, Sigmund Freud, Darwin en Frankenstein zijn enkele prominente figuren die de revue passeren. Voor een conceptalbum klokt A Silent Soul Screams Loud niet heel erg lang. De bejubelde eeuw wordt in bijna veertig minuten samengevat.

Met Survival Of The Fittest gaat de band lekker fel van start en hierin zit tegen het einde een lekkere catchy break. Opvolger Mother Bohemia trapt af met wat een blackmetalriff had kunnen zijn als het geluid niet zo helder was. Dit nummer staat bol van de prachtige (zang)melodieën en riffs. Maar op I Can’t Breath (Prologue) dient het eerste ware pareltje zich aan. Een episch refrein en verrassende ritmische tempowisselingen gecombineerd met opnieuw pakkende melodieën zorgen voor de eerste oorwurm. Het is helaas niet alles goud wat er blinkt want tegen het einde van album het zakt het niveau enigszins in al bevat The Capital (A Silent Soul Screams Loud) wel lekker fel gitaarwerk met een dito solo en mooi akoestisch middenstuk.

Stilistisch mag je Pyogenesis zoeken in de wat steviger rock-hoek. Sterker nog, dit zou het goed doen in een stadion vol mensen die de teksten luidkeels meebrullen. Collega Yves Pelgrims beschreef de voorganger van dit album als commerciële punkrock met af en toe In Flames-achtige kantjes. Op A Silent Soul Screams Loud heerst eerder een melancholische sfeer a la A Fire Inside en hoewel het de massa best aan kan spreken is van een commerciële invalshoek geen sprake.

Waar het vorige album de negentig punten niet waard was, ga ik die score hier ook niet geven maar als de band deze progressie weet vol te houden dan moet dat met een opvolger wél lukken.

Score:

87/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Survival Of The Fittest
 2. Mother Bohemia
 3. I Can’t Breathe (Prologue)
 4. I Can’t Breathe (Monologue)
 5. Hihg Old Times
 6. Modern Promotheus
 7. Will I Ever Feel The Same
 8. The Capital (A Silent Soul Screams Loud)

Line-up:

 • Flo V. Schwarz – Zang, gitaar
 • Thilo Schmidt – Gitaar
 • Malte Brauer – Basgitaar
 • Jan Rätje – Drums

Links: