Pyogenesis – A Kingdom To Disappear

De Duitse band Pyogenesis is weer actief sinds 2015 en bevestigt dat met de nieuwe full-length A Kingdom To Disappear. Mensen die klagen dat muziek steeds dezelfde eenheidsworst is, moeten maar eens de pijlen richten op het werk van deze Duitsers. De mix is wel wat apart, want in het verleden zijn deze heren van doom naar vrij commercieel klinkende punkrock gegaan, en dat is ook op deze nieuwkomer nog hoorbaar.

De eerste keer dat ik A Kingdom To Disappear hoorde, klonk het me echt iets te vreemd in de oren, maar na enkele luisterbeurten viel het eurostuk wel. Erg typisch zijn de vocalen van frontman Flo die zowel helder als ruw kunnen weerklinken en het geheel een lekker ruig gevoel meegeven. Zo krijg je nummers die zo catchy zijn dat je ze na enkele keren al kan meeroepen, maar zonder dat je flauwe rockkost voorgeschoteld krijgt. Nummers met een stevige metalvibe, en met dus heel wat drumgeweld, wat symfonische atmosfeer en gepeperde solo’s. Het nummer I Have Seen My Soul, met verwijzingen naar Dorian Grey, is wat mij betreft een prima nummer om te solliciteren voor de zomerfestivals. Keerzijde van de medaille wordt geleverd door rustige, ingetogen nummers zoals het prachtige New Helvetia, waarbij cleane zang op akoestische gitaren doen denken aan de betere power metalballads. Andere songs die hoge ogen gooien zijn We (1848) en Blaze My Northern Flame. Die laatste track heeft zelfs wat oudere In Flames-kantjes hier en daar. Een lekker melodische afwisseling.

Een negen verdienen deze Duitsers met dit album nog niet, daarvoor zijn er net iets te veel nummers die wel goed klinken maar niet opmerkelijk goed zijn. Toch ben ik erg te spreken over dit plaatje dat me eerst zo gek in de oren klonk. Is groovy metal met een catchy zanglijn je ding en mag het geheel af en toe een doomy atmosfeer of melodische insteek meekrijgen, dan haal je dit plaatje in huis. Benieuwd alvast of deze heren een plekje op de zomerfestivals kunnen scoren.

Score:

82/100

Tracklisting:

 1. Sleep is Good (Intro)
 2. Every Man For Himself and God Against All
 3. I Have Seen My Soul
 4. It’s Too Late (A Kingdom To Disappear)
 5. New Helvetia
 6. That’s When Everybody Gets Hurt
 7. We (1848)
 8. Blaze, My Northern Flame
 9. Everlasting Pain

Line-up:

 • Flo Schwarz – Gitaar, zang, synth
 • Malte Brauer – Bas
 • Jan Räthje – Drums
 • Gizz Butt – Gitaar

Links: