Profeci – Ubóstwo

Ubóstwo is het derde werkstuk van de vier Polen van Profeci. De black metal van deze heren kon ik in het verleden wel smaken. Platen als Aporia uit 2021 en daarvoor nog Matecznik uit 2020, beiden ook uitgebracht via Godz Ov War productions, liet ons kennismaken met de erg goed doordachte black metal van deze band. Ik gaf wel aan dat om het niveau nog wat op te krikken, de heer Symeon best nog wat drumlessen kon gebruiken, misschien wel van landgenoot Darkside. Nu zie ik tot mijn verbazing dat deze brave man is vervangen. Er masseert nu een zekere Nieboga de vellen, ik ben benieuwd. Het zal toch niet zo zijn dat de heren mijn advies ter harte hebben genomen? Het zal toch niet zijn dat ze voor de gemakkelijkheidsoplossing gekozen hebben en de heer Symeon zonder pardon op de straatstenen hebben geflikkerd? Het is natuurlijk utopisch denken dat de mening van één of andere overjaarse, bebaarde en bebrilde Belg een stel Polen daartoe kan in beweging zetten. Doch je weet maar nooit. Net dit weekend blijkt een Belg ook in staat het wereldkampioenschap snooker te winnen. je ziet de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Na wat geklungel met de aangeleverde links, de eerste die werden doorgestuurd bleken niet te werken, kan ik eindelijk aan de slag met de nieuwste plaat van dit zwart geblakerde viertal. Stare Stworzenia, het eerste nummer, doet me al meteen grijnzen. De typische Profeci ingrediënten zijn nog altijd aanwezig. Zurig gitaarspel, denderend basspel, een eerder gruntend vocaal palet. Het wordt ook meteen duidelijk, zonder de heer Symeon tegen de borst te stoten, dat de heer Nieboga uit het juiste hout gesneden blijkt te zijn. Zijn spel is veel strakker, gevarieerder en stukken interessanter. Het stuwt de kwaliteit van de muziek nog meer de hoogte in.

Een eenzame maar erg koude, iele leadlijn kondigt vervolgens, samen met rollend tomspel het zeer sterke Jaskinie aan. Je voelt in alles dat de sfeer die wordt geschept, er één is van  een reis doorheen een tochtig, vochtig, onderaards grottencomplex. Het lijkt wel alsof hierin net de verklaring ligt om op dit nummer de screams in het begin van het nummer te verkiezen. Dit echoeet misschien niet iets gemakkelijker terug van de stenen wand. Een wat eigenaardig akoestisch klankenspel dat wordt opgeluisterd met koorachtige zang is de start van Jedność Wielości. Een nummer dat wat wegheeft van een band als Skyforger bijvoorbeeld. Die koorachtige samenzang sijpelt ook wat verder in het nummer nog door, vermoedelijk om de eenheid wat te bewaren. Het fijnmazige drumspel wordt nog duidelijker in het nummer van de bovenstaande videoclip, Głód.

Dit Ubóstwo kan je gerust bijzonder interessant noemen. De black metal van dit Poolse quartet, Profeci, is van een erg goed niveau. De heren blijken daarnaast ook in staat te zijn afdoende eigen elementen in de muziek te stoppen. Dit scheelt weer een slok op de borrel, er zijn immers heel wat individuen die de Poolse black metal graag over dezelfde kam scheren.

Score:

85/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Stare Stworzenia
  2. Jaskinie
  3. Jedność Wielości
  4. Głód
  5. Bez Niej Byłbym Niczym
  6. Dytyramb

Line-up:

  • Mikis – Bas
  • Nieboga – Drum
  • Gustaw – Gitaar
  • Piołun – Zang, gitaar

Links: