Profeci – Matecznik

Black metal uit Polen! Ik begin alweer te watertanden! Deze Matecznik is de debuutplaat van het viertal dat zich de bandnaam Profeci heeft aangemeten. Zoals zo vaak de laatste tijd in dit genre, krijg je een bandfoto te zien waarop de gezichten van de bandleden vakkundig zijn ontdaan van enige mogelijkheid tot herkenning. Bij deze nog nieuwe band met één release op zijn conto maakt dit natuurlijk niet uit, maar het is vet smerig en past volledig bij de huidige setting. Matecznik zou zoiets als stuurman moeten betekenen, als het Pools van mijn buurvrouw goed is. En als je de hele plaat zorgvuldig hebt geluisterd, moet je concluderen dat deze band goed weet in welke richting hij zich moet begeven.

Niet evident, dit plaatje. Het openingsnummer laat wel onmiddellijk horen dat het qua productie redelijk snor zit. De instrumenten liggen lekker in balans, het beperkt stofzuigergeluidje op de gitaren neem je er maar in alle vrolijkheid bij. Iele, scherpe leadlijnen wandelen tussen de beperkte thema’s door. Ook de bas is erg prominent aanwezig. Het geeft duidelijk meer diepgang mee. Eigenaardige zang wel, eerder clean, meer declarerend als een priester voor het altaar. Het heeft zo iets van de echte Batushka.

Als je denkt aan een snoeiharde, retesnelle blackmetalschijf dan kom je er echter bedrogen uit. Dit Ciemna Góra druppelt aan een bescheiden tempo binnen. En ja, het heeft zo wel iets. Iets aparts. Ergens in de verte doet het me wat aan de dark metal van Deathwhite denken. De kracht en finesse die de Amerikanen in hun nummers leggen, vind je bij deze Poolse kerels echter niet terug.

Eigenlijk is dit plaatje verbazingwekkend intrigerend. Ook het nummer Pleśń heeft, ondanks het feit dat het helemaal wordt afgewerkt op schoolpoortsnelheid, toch iets dreigends en speciaals. Opnieuw is daar de prominente bas en de toch wel erg specifieke zang verantwoordelijk voor.

Gedurende de hele plaat lijkt de band nergens het spoor bijster te zijn – de groep beschikt over een goed ingestelde GPS – dus de stuurman van dienst doet zijn werk goed. Pas bij het derde nummer Manna wordt voor het eerst, weliswaar voorzichtig en gedurende maar enkele tellen, het tempo wat opgevoerd, alsof er toch iemand een licht paniekje heeft om ergens op tijd te geraken. De stuurman corrigeert onmiddellijk, neemt alle angst en ongerustheid weg en brengt het tempo weer op koers. En zo druppelt het ene na het andere nummer rustig van het dak op de verse sneeuw die zich intussen heeft samen geklit op mijn donkere terras. Kir is het beste nummer van de plaat. De melodie, de zompige drumpartij en de meerlagige cleane zang doen het hem hier.

Matecznic is een intrigerend plaatje van een roedel jonge Poolse wolven. Toch schaven de heren hier en daar beter nog wat aan hun songstructuren, maken ze de gitaarthema’s nog wat interessanter en geven ze de drummer nog een lesje in finesse. Misschien even bellen met landgenoot Darkside? Ik ben benieuwd naar toekomstig werk.

Score:

80/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Ciemna Góra
 2. Pleśń
 3. Manna
 4. Wynaturzenie
 5. Kir
 6. Korzenie
 7. Szeol

Line-up:

 • Piolun – Gitaar, zang
 • Gustaw – Gitaar
 • Mikolaj – Bas
 • Symeon – Drum

Links: