Profeci – Aporia

Juist! Ik wist het toen ik deze bandnaam in de lijst zag staan. Reeds eerder besprak ik werk van deze jonge Poolse horde die zich Profeci noemt. Het debuut, Matecznik, was een bijzonder aangename kennismaking met deze blackmetalvrienden. Hopelijk hebben de heren de songstructuren en de gitaarthema’s wat verder uitgewerkt en is de heer Symeon een paar lessen gaan volgen bij Darkside. Ik ben benieuwd. Wat wel is, het eveneens Poolse Godz Ov War productions brengt ook de tweede plaat van dit gekapte viertal uit. Zeven nummers, ook nu weer, gebruiken de Polen om hun beklijvende, allesomvattende boodschap over te brengen. Haldor Grunberg die we kennen van Thaw maar ook voor zijn werk met bands als Behemoth en Blaze Of Perdition, zat achter de knoppen.

Het lijkt in eerste instantie zo te zijn dat de heren stevig gewerkt hebben aan hun sound. Mijn aandacht wordt getrokken door de knetterende baslijnen en de schurende gitaarmuur die vakkundig wordt beschilderd door Piołun. Deze laatst heeft een erg verstaanbare collectie stembanden die niet alleen ruw en ontbolsterend kunnen klinken. Op Bojaźń I Drżenie klinken ze bij wijlen clean en theatraal. Ik blijf de drumpartijen toch nog altijd wat houterig vinden maar dat kan natuurlijk ook gewoon mijn kritische oor zijn.

Ondanks een erg vette melodie, raak ik toch weer wat op mijn ongemak door het gebruik van de hammerblast die in de eerste maten van Człowiek Urojony gebruikt wordt om het geheel ritmisch te ondersteunen. En ritmisch kan je het gerust noemen. De cadans die er wordt ingestoken is er één vol vettige groezeligheid. Naarmate de plaat toertje na toertje draait, wordt het toch steeds duidelijker dat de magische handen van de heer Grunberg net dat laagje extra smerigheid wisten toe te voegen. Luister naar Danaidy, een verhalende gitaarlijn wordt opgepikt door een vuile drumsound die zich vooral weerspiegelt in de afstelling van de hi-hat. De laatste twee nummers dragen een wat donker jazzy – achtig gevoel met zich mee. Bijzonder maar boeiend.

Puike opvolger van een al erg sterke debuutplaat. Gewoon de twee platen aanschaffen zou ik zeggen, zo heb je in één klap het hele oeuvre van dit jonge gezelschap in je bezit. Hoe kunnen ze nog beter worden? Misschien de heer Symeon een klassieke blastbeat aanleren. Tja, sommigen onder jullie zullen me een ouwe zeurkous noemen daar ik er telkenmale op terugkom, maar ja…

Score:

85/100

Label:

Godz Ov War productions, 2021

Tracklisting:

 1. Demiurg
 2. Bojaźń I Drżenie
 3. Człowiek Urojony
 4. Danaidy
 5. Wyrosły Już Drzewa
 6. Sny Prorocze
 7. Trzecia Ofiara

Line-up:

 • Mikis – Bas
 • Gustaw – Gitaar
 • Symeon – Drum
 • Piołun – Zang, gitaar

Links: