Primal Creation – News Feed

Natuurlijk moet de nieuwe schijf van Primal Creation een plek in jouw nieuwsoverzicht krijgen. News Feed volgt debuut Demockrazy op. Een product dat het Belgische gezelschap, na het winnen van de gelijknamige battle, op Wacken mocht laten horen. Om het met de woorden van een gepensioneerd nieuwsanker te zeggen: da’s geen kattenpis. Al is niet alles wat op het nieuws gezegd wordt waar natuurlijk. Is deze cd dan wel echt?

Geloof ons gerust: dat is ‘ie zeker. Ziedende thrashtorpedo’s met snedige melodieuze weerhaken vertrekken als een speer. Een spitante en puntige gitaarsound vijlt er nog wat meer scherpte aan. Swingende punkpassages met gang shouts en wat lossere gitaarslag stippen aan dat Primal Creation de middelpuntvliedende kracht nog steeds machtig is. Collega Bartje nam daar het woord aerodynamisch voor in de mond. Zeker geen fake news, want dat omschrijft ook nu perfect de wervelende drumadrenaline, waar de thrashcapriolen op drijven. Toch is de sound ietwat geschraagd deze keer.

Meer goed nieuws brengen de expressief gesproken zinnen, die de uit Zweeds persijzer gesmeden screams aanvullen. In de juiste dosis en met genoeg intonatie, zoals in eerste single Vial Play bijvoorbeeld, werkt dat helemaal. Ettelijke malen werkt het dan weer averechts en halen de spoken words de intensiteit eruit. Dat kan bewust zijn, want ook instrumentaal gooit Primal Creation de vibe regelmatig een keer om.

In zulke passages schakelt het drumwerk naar een metalcore-achtig ritme. De lossere en met meer uitklinkruimte gespeelde gitaren benaderen het bijna vanuit een soort gezapige rock-‘n-rollhoek, maar doordat de sound nog steeds zo geslepen is, wordt het nooit plat. Solo’s met flangereffecten, het integrale Follow The Reader en de intro met opbouw naar een melodieuze machtsgreep (heel mooi!) van het slotnummer illustreren dat News Feed de songstructuren effectief voedt met wat nieuwigheden. Al vinden wij Primal Creation toch op zijn best als melodieuze thrashraket. Of is dat niet waar?

Score:

79/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Extremely Dangerous
 2. A Post-Truth Order
 3. Please Disperse
 4. Vial Play
 5. Antillectual Disease
 6. Follow The Reader
 7. Watch It Burn
 8. Lies/Share/Subscribe
 9. The Daily Noose

Line-up:

 • Clint Dusslier – Drums
 • Ruben Dhaene – Lead gitaar
 • Cédric Uyttendaele – Ritmegitaar
 • Ewoud Herregat – Basgitaar
 • Koen Mattheeuws – Vocalen

Links: