Primal Creation – Demockracy

Thrash metal in België leeft! Niet alleen old school thrash metal, neen, ook de iets moderne thrash doet het goed. De nieuwste telg (nuja, de heren zijn al vier jaar bezig) is Primal Creation, dat met de fraaie digi genaamd Demockracy een gooi doet naar wereldlijke roem binnen de metalcommunity. De heren komen uit het Meetjesland en in de gelederen zien we onder andere gitarist Ruben Dhaene van The Difference en Koen Mattheeuws (ex-Incarnate) terug. Kom maar binnen.


Demockracy dus, een strakgetrokken staaltje modern klinkende thrash met riffgerichte nummers vol maatschappijkritische boodschappen. De vocalen klinken alsof ze rechtstreeks uit de crossover punk-hardcore versus thrash-periode komen, iets wat perfect aansluit bij de sceptische blik op de samenleving. Het ruige en bonkerige vocale werk steekt wat af ten opzichte van de aerodynamische thrash, maar persoonlijk heb ik daar niets tegen. Het doet me wat denken aan de Act Of God-periode van Pro-Pain en die plaat gaat nog steeds mee de playlist in. Daarbij wil Primal Creation ook echt zijn teksten in de verf zetten en dan heb je echt wel een onderscheid nodig tussen stembanden en instrumenten. Daarbij krijg je op deze manier ook een breder publiek te pakken. Ikzelf ben meer te vinden voor de gladde thrash, terwijl de core-fans zulen vallen voor de vocalen.

Los van de voorgaande zaken hoor ik een dozijn andere bands terug in riffs, melodielijnen, overgangen en uitbarstingen, maar nooit één band in het bijzonder die terugkomt. Dat wijst volgens mij vooral op veel invloeden, een brede smaak en een open vizier (want het is zeker niet allemaal thrashend, er valt zowaar sfeer op te snuiven op deze plaat). Nu is het een kwestie om de troeven verder uit te spelen, een vertrouwd geluid te creëren en podia te scoren. Thrash metal uit België heeft er in ieder geval een band bij met veel opties voor de toekomst.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

 1. The Mockracy
 2. Vote Clown – Await the Trap
 3. Cast the First Stone
 4. Good Riddance
 5. Retain the Fight
 6. Emperor
 7. Vote Clown – A Lost Cause
 8. Memories…
 9. …Of Diminishing Returns

Line-up:

 • Clint Dusslier – Drums
 • Ruben Dhaene – Gitaar
 • Cédric Uyttendaele- Gitaar
 • Ewoud Herregat – Bas
 • Koen Mattheeuws – Keel

Links: