Paradox – Pangea

Het oude Paradox doet nog steeds mee. De Duitse band ontstond halverwege de jaren tachtig, maar dat weerhield de band er niet van om in 2012 het sublieme plaatje Tales of the Weird te maken. Toegegeven, het lag deels aan gitarist Christian Münzner (techdeath-genie eerste klas) en ook het feit dat van de originele line-up enkel frontman Charly Steinhauer overschiet speelt natuurlijk mee. Charly heeft trouwens na Tales of the Weird alle bandleden ingewisseld … hij is Paradox. Het scheelde niet veel of hij was er helemaal niet meer, het leven van de vijftiger is de afgelopen tijd namelijk enkele malen in gevaar geweest.

Maar hij leeft dus nog, onze Charly, en zijn metalverslaving is gebleven. Paradox dealt nog steeds thrash metal, dat zal niet veranderen. Het gehalte power/heavy metal lijkt echter wel wat geslonken in vergelijking met de laatste paar platen, ten voordele van Amerikaanse thrash. De Bay Area-tonen komen vooral van Suicidal Angels-gitarist Gus Drax, die heel veel ruimte en volume krijgt in de mix. Niet onterecht trouwens. Charly zelf neemt een klein stapje terug en is niet meer zo bepalend; ik vraag me toch af of dit iets te maken heeft met zijn gezondheid. Misschien ook daarmee dat het tempo hier en daar teruggeschroefd wordt, er een ballad verschijnt, de NWOBHM-liefde van Charly het haalt op thrashfurie … wie weet.

Pangea mag je met een gerust hard binnenhalen als je Tales of the Weird super vond, ook al is het net allemaal iets minder op deze plaat. Het blijft echter beter dan driekwart van alle thrashbands en aanverwanten die ik de laatste tien jaar heb gehoord, dus op zich is het allemaal prima in orde.

Tracklisting:ob_5b33c6_px-p-c-1500x1500

 1. Apophis
 2. Raptor
 3. The Raging Planet
 4. Ballot Or Bullet
 5. Manhunt
 6. Cheat & Pretend
 7. Pangea
 8. Vale Of Tears
 9. Alien Godz
 10. El Muerte

Line-up:

 • Charly Steinhauer – Keel, Gitaar
 • Gus Drax – Gitaar
 • Tilen Hudrap – Bas
 • Kostas Milonas – Drums

Label:

AFM, 2016

Links:

Paradox

Score: 79/100