Ozzy Osbourne – Patient Number 9

Album nummer dertien van de Prince Of Darkness, de (mede-)grondlegger van de metal, de vleermuis etende realityster bekend als Ozzy al dan niet met achternaam Osbourne. Patient Number 9 is de titel die de inmiddels 73-jarige Brit aan dit nieuwe album heeft meegegeven. Als jij geen idee hebt over wie ik het heb moet je heel ver weg gaan van deze website en alles wat daar mee verwant is op welke manier dan ook.

Sinds ik albumopener en titelsong Patient Number 9 hoorde spookt het nummer bijna dagelijks door mijn hoofd. Dit is een klassiek Ozzy-nummer met lekkere riffs en een net iets te aanstekelijk refrein dat zich nestelt in je hoofd. De bijbehorende video, waar de striptekenaar Todd McFarlane een grote bijdrage aan mocht leveren, oogt als één grote trip in het hoofd van de Madman.

Oké, ik moest even opzoeken wie Mike McCready was. Sorry, ik heb nu eenmaal niet zoveel met grunge en kom dan dus bij Pearl Jam niet veel verder dan meneer Vedder. Zijn bijdrage aan Immortal maakt hem niet direct onsterfelijk bij mij, maar zijn bijdrage aan dit nummer is wel erg goed. Ik weet niet zeker of ik zijn gitaar hoor of dat een bas aan het begin van dit nummer, maar het trekt wel direct de aandacht op een positieve manier. De solo na een minuut of twee had in mijn oren ook van Zakk Wylde kunnen zijn.

We hebben nog een aantal nummers met Zakk Wylde. Nothing Feels Right heb je wellicht al gehoord, maar Parasite ligt misschien wel het lekkerst in het gehoor. Evil Shuffle opent als een traag loom nummer, maar vermengt zich later meer met het hedendaagse Ozzy geluid. Het combineert twee fases uit de carrière van de Duistere Prins.

Tussen al die rockgitaarhelden steekt de naam Eric Clapton nogal af. Clapton is voornamelijk bekend om zijn poppy bluesliedjes bij het grote publiek. Ik verwachtte dan ook dat One Of Those Days een meer pop georiënteerd nummer zou zijn of op zijn best iets van een ballade. Niets blijkt minder waar! Dit nummer is op de titelsong na mijn favoriete track op dit album geworden. Het gitaarwerk van Slowhand ligt heerlijk in het gehoor, zoals altijd bij hem. Bovendien bevat dit nummer de naar mijn mening geniale tekst ‘It’s One Of Those Days I Don’t Believe In Jezus’. Eric Clapton klinkt beter dan hij met Cream ooit gedaan heeft!

En dan is er nog één gitarist die genoemd moet worden. Tsja, wat moet je nou zeggen over een samenwerking tussen Ozzy en Tony Iommi? Wat verwacht je dat er gaat gebeuren? Natuurlijk klinken de nummers met deze twee legendes als Black Sabbath en dat is ook gewoon dikke prima. Deze keer zijn niet alleen de riffs voor meneer Iommi, maar hij laat horen ook een fijne solo in zijn korte vingers te hebben.

Kleine afknapper zijn de laatste drie nummers. Waarschijnlijk niet geheel toevallig de drie nummers waar geen gastmuzikanten bij genoemd zijn. Het zijn typische Ozzy-nummers zonder pit en tussen alle andere tracks vallen ze simpelweg in het niets en dat komt niet alleen door het (gebrek aan) tempo van de nummers.

Goed. Ik was destijds al enthousiast over wat ik vermoedde het laatste Ozzy album te zijn; Ordinary Man. Ik bleek er, gelukkig, naast te zitten. Niet alleen viel Ordinary Man op de langere termijn ietwat tegen, het was dus ook niet het laatste album. Patient Number 9 laat horen waar Ozzy zijn naam en faam mee heeft op kunnen bouwen al die jaren. Het laat de gitaren namelijk spreken! Zoals altijd heeft Ozzy zichzelf omgeven door topmuzikanten en waarschijnlijk ook het beste op het gebied van techniek. Je kunt je namelijk afvragen hoe het kan dat de beste man in interviews nagenoeg niet te verstaan is, maar op dit album klinkt als dertig jaar geleden. Maar een kniesoor die daar over over zeurt verder. Gewoon Patient Number 9 aanzetten en genieten.

Score:

90/100

Label:

Epic/Sony, 2022

Tracklisting:

 1. Patient Number 9 (feat. Jeff Beck)
 2. Immortal (feat. Mike McCready)
 3. Parasite (feat. Zakk Wylde)
 4. Darkness (feat. Zakk Wylde)
 5. One of Those Days (feat. Eric Clapton)
 6. A Thousand Shades (feat. Jeff Beck)
 7. No Escape From Now (feat. Tony Iommi)
 8. Nothing Feels Right (feat. Zakk Wylde)
 9. Evil Shuffle (feat. Zakk Wylde)
 10. Degradation Rules (feat. Tony Iommi)
 11. Dead and Gone
 12. God Only Knows
 13. Darkside Blues

Line-up:

 • Ozzy Osbourne – Zang

Links: