Waarom Niet? – Een Spetterend Einde

Lap, het is weer zover. Waarom Niet? brengt een plaat uit. Het Komt Vanzelf uit 2014 kwam helemaal bovenaan te staan in de omgekeerde lijst van beste platen van dat jaar en nummers als Constipatie Fascinatie als absoluut zwaartepunt. Die plaat is ondertussen bruin gedraaid ten huize Al Foet, hoog tijd voor nieuw materiaal. Een Spetterend Einde is de remedie voor mijn Waarom Niet?-zucht.

Na de sneeuwganzenintro moeten we iets schuiven door ons spijsverteringsstelsel, die sla ik ongenadelijk hard over, want het Equilibrium-gehalte is te hoog en ik mis gitaren. Ga Koken! kent ook enkel op het spetterende einde gitaargeweld, maar dit feministisch gehuil (dubbelop?) is best wel aanstekelijk om te horen. De Alpaca Party is dan weer een subliem nummer, met Xe-None-achtige Russian disco en liefhebbers van Eurohithouse uit de jaren tachtig? De deathcore breakdownhalfweg past perfect in het plaatje. Zelfs de kindjes op de achterbank vragen een extra speelbeurt van dit nummer ‘s morgens voor school. Niet enkel voor de spuug en de drol trouwens, ook omwille van de trance-riedel die zo debiel geslaagd is. Het harde electro-orenummer Pot Kwark kan op minder sympathie rekenen bij de kindjes, omwille van de harde vocalen en het feit dat kindjes in Afrika echt wel meer honger hebben dan eender wie in Nederland.

Slobber wordt ook misbegrepen, wellicht omdat de darkwave-EBM wat te eentonig is voor de Nickelodeon-generatie. Ikzelf vind het ook behoorlijk afstompend, maar dat geldt dan weer als pluspunt. Hetzelfde geldt bij het depridoomnummer Wat Kun Je Wel? (veel leestekend trouwens bij Waarom Niet?). Uiteindelijk blijkt het nummer Wat?! het favoriete nummer in ons gezinnetje te gaan worden (4 van de 6 stemmen), omwille van de vette metalstep (denk Zardonic) en de herkenbaarheid van elkaar niet verstaan (al ligt dat vooral aan de metalstep denk ik dan). Alles Is Leuker Als Jij Er Niet Bent vinden ze ook niet leuk, die Daan is gewoon anders, pesten is niet fijn.

Maarrrr, deze plaat is gewoon erg goed fout slecht niet okee. Daarom krijgt hij maar liefst TWEE KEER zoveel punten als de vorige. Als dat geen signaal is dan weet ik het ook niet meer!

Label:

Eigen Beheer, 2018

Score:

2/100

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Schuif
 3. Ga Koken!
 4. Alpaca Party
 5. Pot Kwark
 6. Slobber
 7. Wat Kun Je Wel?
 8. WAT?!
 9. Alles Is Leuker Als Jij Er Niet Bent
 10. Auw-tro

Line-up:

 • Friso van Daalen

Links: