Ordinul Negru – Lifeless

Ordinul Negru is een band uit Roemenië die al aan de occulte blackmetalweg timmert sinds 2006. Initieel ontstaan als een solo-project, is het nu uitgegroeid tot een volwaardige band. De laatste release, Faustian Nights, dateert van juli 2018 en kreeg toen een heel deftige review en een propere score. En voor zover het goede nieuws.

Want Loud Rage Music, de platenfirma, heeft besloten om eens in de oude doos van deze band te gaan graven en heeft alzo beslist wat plaatjes vanonder het stof te halen. Ze hebben gekozen om twee platen opnieuw uit te brengen met name deze Lifeless uit 2008 en Nostalgia Of The Fullmoon Nights uit 2011. Voor de review van deze laatste verwijs ik naar een ander schrijfsel op deze website.

Op Lifeless wordt er vooral vakkundig brak en belabberd gemusiceerd. Zo word je te pas en te onpas voorzien van leadlijnen die op het randje van vals zijn, gepiel en gefrunnik op het keyboard en gerommel en gerampetamp op de drumkit. Vooral de drum is om bij te huilen, altijd maar hetzelfde ritme, traag en slordig. En als er dan al eens wat snelheid gemaakt wordt, kan de gitaar niet volgen. Een pluspunt: de screams en keelgeluiden zijn wel lekker duister te noemen.

Ik heb niet de indruk dat de heer Fulmineos goed weet naar welke richting hij een nummer moet sturen noch lijkt hij te weten of te beseffen hoe hij een nummer boeiend en interessant moet maken of houden. Hij is in staat nummers van drie minuten om zeep te helpen. Evengoed slaagt hij erin negen minuten te verkwanselen door met ritmeveranderingen te werken die volgens mij zelfs niet in een Roemeense muziekschool normaal te noemen zijn. Zonder het zelf te beseffen, blijft hij gewoon lustig door baggeren, vervelen en hangen in hetzelfde thema op nummers als Morbid Prophecy en Serpent’s Promise. Hilarisch wordt het wanneer er wat geëxperimenteerd wordt met keyboarddeuntjes op het nummer Snow Covers The Blood Of The Warrior. Al mijn reeds overleden familieleden draaien zich spontaan om in hun graf…

De productie zuigt ook langs alle kanten doch daar kan ik als blackmetalliefhebber nog wel mee overweg. Nu en dan is het wel eens leuk zo een release in de speler te steken met dat gevoel alsof de batterijtjes van de walk-man leeg zijn gelopen.

Als ik de baas was van Loud Rage Music zou ik de oude doos met stoffige plaatjes van deze band toch maar gewoon gesloten houden en me concentreren op het nieuwere werk want daar zou toch wat meer potentie in zitten. Gezien het een heruitgave is en de eerste release niet werd besproken, ken ik toch een cijfer toe. Nu ja, of heer Fulmineos dan wel de platenfirma daar vrolijk van gaan worden betwijfel ik.

Score:

30/100

Label:

Loud Rage Music, 2019

Tracklisting:

 1. Wolves From The Ancient Forest
 2. Return To The Lifeless Paths
 3. Warewolf
 4. Eve Tales
 5. The Cold Spirit Arouse From A Forgotten Soul
 6. Morbid Prophecy
 7. Serpent’s Promise
 8. Snow Covers The Blood Of The Warrior
 9. Dark
 10. Hammer Crushing Bodies
 11. Through The Frosted Wood To The Sacred Sign Of Despair

Line-up:

Fulmineos – alles

Links: