Ordinul Negru – Faustian Nights

Na een recente recensie van een fantasymetalalbum ben ik weer toe aan een flinke pot herrie. Dus dan maar gelijk het andere uiterste: occulte black metal. Het uit Roemenië afkomstige Ordinul Negru, wat ‘Black Order’ betekent, lanceerde recent hun achtste studioalbum. Het ruim 41 minuten durende Faustian Nights verrees in juli uit het altaar des doods.

Het verhaal vertelt over eeuwenoude magie en rituelen, verbonden met de esoterische kant van de natuur. Het thema is een vervolg op het vorige album, Sorcery Of Darkness, en de muziek bevat opnieuw een duistere atmosfeer vol chants, grimmige vokalen en pulserende ritmes. Dus pak uw gewaad met puntmuts, doof de lichten, steek wat kaarsen aan en luister naar deze plaat vol kommer en kwel.

Melancholisch is het gevoel wat sterk in mij naar boven komt als het nummer Killing Tristan naar boven komt. Ook is in dit nummer rond de drie minuten een aangenaam pingeltje verwerkt waar Burzum trots op zou zijn. De zang in Elder Magik is uitermate vies, smerig en ranzig (maar wel lekker)! Geweldige track, trouwens. Blastbeats vliegen halverwege het nummer de pan uit en de ritmegitaar klinkt heerlijk rauw. Deze gitaarlijn vloeit ook mooi over in de frequentie en klank van de basgitaar, waardoor het geheel al gauw een pulserende massa wordt. Normaal geen fan van, maar hier draagt het prima bij aan de hevige atmosfeer. De hekkensluiter en tevens de titeltrack is ook absoluut een aanrader. Eenvoud, grauw en gitzwart is wel een redelijk adequate omschrijving. En tja, de trompet. Gabriel zou hier nog wat van kunnen leren, zeg maar!

Verdiep je in de in de duistere kant van de natuur en magie, de eeuwenoude rituelen van Ordinul Negru, en je zult niet teleurgesteld zijn. Het is een plaat vol mysterie, het veranderd je bewustzijn tijdens het luisteren en zodra het album afgelopen is ben je ineens 41 minuten van je leven kwijt… Still worth it!

Score:

80/100

Label:

Loud Rage Music, 2018

Tracklist:

 1. Approaching the Door of Damnation
 2. Killing Tristan
 3. The Apocalypse Through a Hierophant’s Eye
 4. Oculta Kormos
 5. Elder Magik
 6. Faceless Metamorphosis
 7. Sol Omnia Regit
 8. Faustian Nights

Line-up:

 • Fulmineos – zang, gitaar
 • Urmuz – gitaar, zang
 • Orthros – basgitaar
 • Putrid – drums, percussie

Links: