Oranssi Pazuzu – Värähtelijä

Goed dan, ik zal het vierde album van het Finse Oranssi Pazuzu ook maar van een review voorzien. Blijkbaar is het nodig, want nog niet iedereen kent deze band. Ik besprak deze band in het verleden al, zoals ten tijde van Kosmonument. Oranssi Pazuzu is niet verslavend, ik heb het gewoon nodig, was de conclusie. Bij Värähtelijä is dat niet anders.

 

Zin om enkele superlatieven bij te leren? Dan zit je goed bij iedere review van deze nieuwe plaat. Värähtelijä bezit een gans spectrum van overtreffende psychedelische – jazz meets elektronische noise meets space & postrock – schakeringen. Hallucinaties opwekkende omwentelingen met crashende doom en extreem naargeestige blackmetalelementen vallen je hersenen continu aan, tot je als een hoopje koolstof achterblijft. Mensen die geen alcohol of andere drugs willen of mogen gebruiken en toch willen weten wat het is om zich compleet beneveld te voelen, om te trippen, die moeten deze plaat meteen beluisteren. Het nummer Vasemman käden hierarkia bijvoorbeeld, dat naar het einde toe als een ruwe vortex (check de hoes) aan desoriënterende frequenties je schedelpan figuurlijk uitholt. Het zijn niet allemaal gradueel vorderende trips trouwens, soms geven de krautrockerupties een directe, diepe impact, die gewoon blijft nazinderen gedurende minuten en minuten. Hoe dan ook, hypnose gegarandeerd.

Värähtelijä is opnieuw een monumentaal sterk album, onvergelijkbaar en ongeëvenaard. Luisteren. Nu. Straks. Later. Opnieuw. En opnieuw.

Label:550757

Svart Records, 2016

Tracklisting:

 1. Saturaatio
 2. Lahja
 3. Värähtelijä
 4. Hypnotisoitu viharukous
 5. Vasemman käden hierarkia
 6. Havuluu
 7. Valveavaruus

Line-up:

 • Korjak – Drums
 • Ikon – Gitaar
 • EviL – Keyboards, Percussie
 • Ontto – Bas
 • Jun-His – Keel, Gitaar

Links:

Score: 90/100