Old Corpse Road – On Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore

Ergens in 2007 werd dit obscure Britse gezelschap opgericht in Darlington, de bandnaam is afkomstig van een effectief bestaande weg ergens in het zogenaamde Lake District. Alzo is het meteen duidelijk dat de thematiek die door dit vijftal wordt gebruikt erg dicht aanleunt tegen hun historische achtergrond. Old Corpse Road gebruikt hiervoor de atmosferische black metal variant die eigenlijk een beetje onlosmakelijk verbonden lijkt met de black metal die we regelmatig te horen krijgen vanuit dit intussen van Europa losgekoppelde eiland.

Via het Trollzorn label werd recentelijk nog de nieuwe Istapp gelanceerd, The Insidious Star, een melodische ijskoude blackmetalwind uit Zweden, zeker het beluisteren waard. Verder zien we op dit label vooral pagan, folk en viking geinspireerde metalbands. Ik ben toch benieuwd of Old Corpse Road daar wel tussen past.

De plaat start met het titelnummer en het valt me onmiddellijk op dat de ritmesectie niet al te strak is. Dat werkt al meteen zenuwachtigheid in de hand en geeft me al direct een ongemakkelijk gevoel. Het lijkt wel alsof je last hebt van een constante duizeling na een nachtje stappen. Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore blijkt ook niet meer dan een lange, uitgerekte intro te zijn van drie minuten en een klets. Vervolgens verglijd je of beter gezegd raak je gevangen in een rommelige kajuit van één of ander Brits schip dat wilde, woeste wateren dient te bevaren en zijn haven maar niet kan bereiken. Alles rond je komt los en verschuift, stoelen, tafels en zelfs kasten. Servies klettert tegen de grond en splintert uit elkaar. Je botst zelf tegen de ramen en je kan je maar moeilijk staande houden. Met andere woorden: muzikaal technisch vind ik het een behoorlijke janboel. Het is me toch een hoop geklungel bij elkaar. Luister eens naar de overgangen in Black Ship of de verzameling van vocalen, gitaarlijnen en keyboardpartijen op Sea Fire. Het dromerige, door keyboard en meeuwengeluiden gedragen As Waves Devour Their Carcasses is best te pruimen ware het niet dat een verzameling gesproken thema’s de boel verzieken. De enige Britse band die hiermee wegkwam is Bal-Sagoth.

Als ik toch op zoek ga naar de lichtpunten in de mist dan onthou ik buiten een erg sterk artwork en nu en dan wat Dani Filth-achtige vocale escapades, niks. Aan deze band lijkt het Trollzorn label zich toch wat mispakt te hebben als je het mij vraagt. Met andere woorden als je dit schip voorbij ziet varen op de noeste golven, stel ik voor dat je de lichten van je vuurtoren dooft of de bemanning een boodschap toestuurt dat ze best de volgende haven aandoen.

Score:

45/100

Label:

Trollzorn Records, 2020

Tracklisting:

 1. Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore
 2. Harbringers Of Death (Voices In The Tempest)
 3. Black Ship
 4. Sea Fire
 5. As Waves Devour Their Carcasses
 6. Demons Of The Farne
 7. The Ghosts Of The Ruinous Dunstanburgh Castle
 8. WaterLore

Line-up:

 • The Bearer – zang, gitaar
 • The Revenant – gitaar, zang
 • The Wanderer – bas, gesproken woord
 • The Dreamer – drum, percussie
 • The Watcher – keyboard, zang

Links: