Istapp – The Insidious Star

Ik weet het nog goed, ergens mid-september 2010. Ik kreeg de debuutrelease van de Zweden van Istapp, Blekinge, in handen. Al vanaf het eerste nummer, Vinterriket, werd ik van de sokken geblazen. Ik ben daarna wat gaan grasduinen in het repertoire en beluisterde Köldens Union uit 2007. In 2015 kwam de voorloper van het huidige album uit: Frostbitten. Deze brak dan weer niet zoveel potten. Aangenaam verrast was ik echter toch toen ik in de ellenlange lijst van aanstormende releases deze nieuwe boreling tegenkwam.

Istapp is me altijd bijgebleven als een sterke band die met melodische black metal, krachtige screams en koorachtige samenzang, perfect hun afkeer voor alles wat met warmte, en meer in het bijzonder, voor de zon, kon weergeven. Ook nu lijkt alles weer klaar te staan voor het bedekken van Moeder Aarde met een sneeuwtapijt, vergezeld van ijspegels aan de bomen en dergelijke. Bekijk maar eens de cover. De vraag stelt zich dan ook, kan Istapp me opnieuw van de sokken blazen?

En de koningen van het ijs, knallen de plaat direct goed op gang. Eternal Winter opent met krachtige blastbeats en een vette melodielijn. Wanneer dan het refrein wordt ingezet door middel van screams en de typsiche Istapp-samenzang denk je, we zijn vertrokken. Op het derde nummer, Natten Da Gud Blundade (1888) wordt die geweldige samenzang al van in het begin in de strijd gegooid en splijt alzo de gletsjer open. De tekst gaat hier over kinderen die vermist bleken in een sneeuwstorm. Snowball Earth is wat men bijna een vrolijke meezinger kan noemen, mede door de aanstekelijke melodie en de eenvoudige tekst in het refrein. En dan kabbelt de plaat als een net-niet-bevroren-stroompje rustig verder. Zonder al te veel hindernissen te nemen wordt de ijskoude zee bereikt.

Met andere woorden, warm word ik er niet van. Nu, dat is natuurlijk ook niet hun bedoeling en in tijden van prostesten tegen opwarming van de aarde, misschien ook maar goed zo. Gecharmeerd door deze release ben ik wel, maar de band kan met toch niet helemaal overtuigen. Ik zou gewoon teruggrijpen naar het album Blekinge.

Score:

75/100

Label:

Trollzorn, 2019

Tracklisting:

  1. Eternal Winter  (3:38)
  2. Dit Solen Aldrig Nar  (4:10)
  3. Natten Da Gud Blundade (1888)  (3:48)
  4. Snowball Earth  (4:21)
  5. Muspelheim  (3:48)
  6. The Alliance of Cold  (3:53)
  7. The Insidious Star  (3:57)
  8. Vita Doeden  (3:51)
  9. Orrekulle  (4:03)

Line-up:

• Tizheruk: zang – gitaar
• Fjalar: drum
• Morg: gitaar
• Gangleri:  bas – zang

Links

Istapp Facebook
Trollzorn
Trollzorn Facebook