Officium Triste – Live at Willemeen (2007)

In het ruim 25-jarig bestaan van Nederlands’ belangrijkste doomband, is nog nooit een live-plaat van Officium Triste verschenen. De liefhebbers moesten het doen met wat kruimels, zoals een paar nummers op de split met Lapsus Dei. Met Live at Willemeen (2007) komt er enigszins verandering in die situatie.

Enigszins, want we hebben hier te maken met opnames direct van het soundboard die alleen beschikbaar zijn via Bandcamp (volgens het principe ‘name your price’). Live at Willemeen (2007) is één lange opname uit het Arnhemse, bestaande uit zes nummers (waarvan een deel van opener This Inner Twist ontbreekt), die zoals de band zelf aangeeft niet netjes zijn gemixt en die keurig alle foutjes laat horen (zoals een vocaal wat zwalkende Pim Blankenstein bij This is Goodbye). Toch is het een kleine drie kwartier genieten van de band die weliswaar niet vaak een album uitbrengt, maar als het dan eenmaal zover is nooit teleurstelt. En dat geldt nu ook, zelfs met een officieus live-album. Bovendien: My Charcoal Heart en Pathway (of Broken Glass) zijn fenomenale nummers en dus altijd welkom, maar dat geldt evenzeer voor de rest.

Pure winst dus, deze plaat, waarbij die-hard Feyenoordsupporter Pim Blankenstein het niet na kan laten nog even te stangen in Arnhem. ‘Zijn hier nog fans van Vitesse?’ vraagt hij droog. Om daar vervolgens aan toe te voegen: ‘Ik hoop dat jullie morgen verliezen’. En zo geschiedde: Vitesse – Feyenoord op 7 oktober 2007 werd 0-1. Toch zal ook bij Vitesse-supporters te blijdschap rondom deze opname overheersen: een smakelijk presentje in barre tijden.

Toch vraag je je tegelijkertijd af hoe Officium Triste wel niet moet klinken als er een serieuze liveplaat wordt opgenomen, waar ook serieus aandacht aan wordt besteedt. Misschien een idee voor het 30-jarig jubileum.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. This Inner Twist
 2. On the Crossroads of Souls
 3. In Pouring Rain
 4. My Charcoal Heart
 5. Pathway (of Broken Glass)
 6. This is Goodbye

Line-up:

 • Pim Blankenstein – Vocalen
 • Gerard de Jong – Gitaar
 • Johan Kwakernaak – Gitaar
 • Lawrence Meyer – Bas
 • Martin, Kwakernaak – Drums, toetsen

Links: