Lapsus Dei / Officium Triste – Broken Memories (split cd)

Nieuw werk van Nederlands’ doomtrots Officium Triste? Nee, helaas. De opvolger van Mors Viri komt later dit jaar uit. De laatste jaren is het Rotterdamse gezelschap net zo traag met het uitbrengen van platen als de muziek die het speelt. Maar genoeg gezeverd, we hebben een split met Lapsus Dei!

Lapsus Dei is een Chileense death/doomband die sinds 1998 actief is en inmiddels drie platen heeft uitgebracht. Het verhaal achter de split is verbluffend simpel: de Chilenen benaderden hun platenmaatschappij Australis Records in 2015 met het idee een split vinyl uit te brengen met Officium Triste. En dat vonden alle partijen wel een goed idee. Eén probleem: de Nederlanders hebben geen materiaal op de plank liggen. De oplossing: live-opnames van Malta Doom Metal Festival uit 2014. De vinyl zag echter nooit het levenslicht.

In 2017 bedacht men aan Chileense zijde dat er dan maar een cd moest worden uitgebracht, maar wél met een extra Officium Triste-nummer. Toevallig had de band net een nummer uitgebracht via Bandcamp, een cover van de Britse indierockband Editors: The Weight of the World. Alles bij elkaar samengevoegd leidt dat nu tot Broken Memories.

De drie nummers van Lapsus Dei blijken aangenaam verrassend. Alejandro Giusti bijt vocaal flink van zich af en de nummers zitten gevarieerd in elkaar als er wordt geschakeld tussen langzamere melodieuze doomstukken en sneller deathwerk. De band speelt vlot en zorgt ervoor dat de muziek niet zwaar op de maag komt te liggen door tijdig een stapje terug te doen en het te zoeken in een tempoverlaging of cleane zang, zoals bij The Feeling Remains. Met Rodrigo Poblete heeft het orkest bovendien een verdienstelijk gitarist én keyboardspeler in huis. Het gaat wat ver om dit Lapsus Dei een onontdekte parel te noemen, maar prettig gezelschap is dit wel.

The Weight of the World is de Editors-cover die een overduidelijk Officium Triste-sausje heeft gekregen. Het tempo is flink teruggeschroefd zonder dat het originele nummer al teveel geweld is aangedaan. Voorzien van cleane zang is dit best vermakelijk maar weinig beklijvend, al hangt er een aangenaam treurigstemmend sfeertje rondom de track. Dan zijn de twee live-opnames veel leuker. Het is heerlijk Officium Triste in diens natuurlijke habitat van een concertzaal te horen. On the Crossroads of Souls is een heerlijk meeslepend nummer waarin Gerard de Jong zich met een lekkere gitaarsolo laat horen. Oudje Pathway (of Broken Glass) gaat er eveneens in als lauw alcoholarm bier op een festival. Opmerkelijk is dat hoewel het live-opnames zijn het publiek nauwelijks hoorbaar is. Nu zullen de buren van een concertzaal waar een doomconcert wordt gegeven sowieso al niet rechtop in bed zitten wegens geluidsoverlast, maar helemaal geen respons vanuit de zaal is wel erg vreemd. Het laatste nummer kent zelfs een fade-out. De band laat weten dat de opnames afkomstig zijn van een multitrack recorder die is aangesloten op de mengtafel. Omdat er geen microfoons op de toeschouwers stonden, zijn die dus ook niet te horen.

Het neemt allemaal niet weg dat we hier te maken hebben met een bijzonder vermakelijke split die er bovendien voor zorgt dat we met nóg meer verlangen uitkijken naar het nieuwe Officium Triste-album.

Label:

Australis Records, 2018

Tracklisting:

 1. Lapsus Dei – Human
 2. Lapsus Dei – Faithless
 3. Lapsus Dei – The Feeling Remains
 4. Officium Triste – The Weight of the World
 5. Officium Triste – On the Crossroads of Souls (live)
 6. Officium Triste – Pathway (of Broken Glass) (live)

Line-up Lapsus Dei:

 • Alejandro Giusti – Vocalen, gitaar
 • Julio Leiva – Vocalen, gitaar
 • Rodrigo Poblete – Gitaar, vocalen
 • Jose Augustin Bastias – Bas
 • Luis Pinto – Drums

Line-up Officium Triste:

 • Pim Blankenstein – Vocalen
 • Gerard de Jong – Gitaar
 • William van Dijk – Gitaar
 • Theo Plaisier – Bas
 • Martin Kwakernaak – Drums, keyboard
 • Niels Jordaan – Drums

Links: