Officium Triste – Born to Lose – Doomed to Die

Nee, dit is het niet de review van het langverwachte nieuwe album van de Rotterdoomers van Officium Triste. The Death of Gaia komt later dit jaar uit. Dit is een speciaal album ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de band, waar zanger Pim Blankenstein eerder dit jaar al over vertelde. Verdeeld over twee cd’s brengen twaalf bands middels covers een ode aan de Grootmeesters der Doom Metal en doet de band zelf ook nog een duit in het zakje met covers van andere bands.

Born to Lose – Doomed to Die is een heerlijk album geworden waarvan iedere liefhebber van het genre het in zijn handen moet zien te krijgen. De kwaliteit ligt hoog (kan ook niet anders met het voorbeeldmateriaal natuurlijk) en klinkt als één geheel: best knap aangezien de bijdragen van over de hele wereld komen. Eén minpuntje: hoewel het gezien de vriendschapsbanden niet vreemd is, blijven de uitvoeringen van de Officium Triste-nummers allemaal dicht bij het geheel. Zeker met Covember in aantocht, was het leuk geweest de death/doomnummers eens in een geheel andere uitvoering te horen.

Dat neemt niet weg dat er volop te genieten valt op de beide cd’s. Majestic Downfall zorgt voor een heerlijke versie van In Pouring Rain, Kurb Saatus staat wat bandgeluid betreft het verst van Officium Triste en heeft Dreams of Sorrow dan ook als meest afwijkende versie van het origineel. Marche Funèbre steelt echter de show op de eerste cd met een werkelijk prachtige versie van Lonesome. Like Atlas, gespeeld door Evadne, komt aanvankelijk saai over, maar schiet halverwege het nummer heerlijk uit de bocht. Officium Triste sluit zelf af met de al eerder uitgebrachte cover The Weight of the World van Editors, dat niet geheel aan mij oren is besteed.

Op de tweede cd valt de indrukwekkende uitvoeren van One With the Sea van Who Dies in Siberian Slush als eerste op. My Silent Wake’s interpretatie van To the Gallows is te onsamenhangend, maar Eye of Solitude geeft dan weer een intens trage draai aan My Charcoal Heart, dat het een klein meesterwerkje is geworden, mede door de indrukwekkende gruntpartijen van Daniel Neagoe. Het is een even mooi als pijnlijk afscheid van deze band aan de wereld, nadat begin september onverwachts de stekker eruit werd getrokken. De al tijdens het jubileumconcert van Officium Triste aanwezige gelegenheidsformatie The Hoppy Forest (bestaande uit partners en bekenden van de O.T.-leden) speelt het enige vrolijke doomnummer ter wereld The Happy Forest, waarna de band zelf in stijl afsluit met een prettige cover van Anathema’s Sleepless.

Officium Triste heeft zichzelf van een werkelijk prachtig verjaardagscadeau voorzien, met als leuke bonus de fijne woorden die de collega-muzikanten voor de band hebben in het bijbehorende boekje. Born to Lose – Doomed to Die is een fraai monument voor één van de meest originele bands die Nederland rijk is en waar we hopelijk nog veel meer van gaan horen.

Wil je de verjaardag van Officium Triste meevieren? We mogen van de band een aantal exemplaren van Born to Lose – Doomed to Die weggeven

Label:

Weeping Willow Records, 2019

Tracklisting:

CD1

 1. Norilsk – Intro Officium Triste (Part II)/Mountains Of Depressiveness
 2. Majestic Downfall – In Pouring Rain
 3. Kurb Saatus – Dreams Of Sorrow
 4. Beyond Our Ruins – Your Eyes
 5. Marche Funèbre – Lonesome
 6. Evadne – Like Atlas
 7. Officium Triste – The Weight Of The World (Editors cover)

CD2

 1. Illimitable Dolor – On The Crossroad Of Souls
 2. Who Dies In Siberian Slush – One With The Sea
 3. My Silent Wake – To The Gallows
 4. Eye Of Solitude – My Charcoal Heart
 5. Façade – This Inner Twist
 6. The Hoppy Forest – The Happy Forest
 7. Officium Triste- Sleepless (Anathema cover)

Line-up Officium Triste:

 • Pim Blankenstein – Vocalen
 • Gerard de Jong – Gitaar
 • William van Dijk – Gitaar
 • Theo Plaisier – Bas
 • Martin Kwakernaak – Keyboard
 • Niels Jordaan – Drums

Links: