Obsidian Tongue – A Nest of Ravens In the Throat of Time

Obsidian Tongue – A Nest of Ravens In the Throat of Time
Hypnotic Dirge, 2013

Obsidian Tongue uit Massachusetts is vooral bekend als de band van Brendan Hayter, die even bij Woods of Ypres aan de slag was. Hij haalde er voor zijn nieuwe album een drummer bij, een goede zaak zo blijkt. Obsidian Tongue brengt blackmetal, van een welbepaalde soort.

Hetgeen op A Nest of Ravens In the Throat of Time te horen is kan ik het best omschrijven als moderne Cascadian black en Canadese black, maar dan min 90% op het totaal van alle verzamelde pagan of folk-vibes, aangevuld met een dosis intimiteit. Geen alternatieve instrumenten, geen fluitende wind, geen watervalletjes. Geen fluitjes, enkel progressieve black vol sfeer. Het meest bekoorlijke element van deze plaat is zeer zeker het gitaarwerk, hoog kwalitatieve riffs en atmosferisch lang aangehouden soleerwerk wisselen elkaar af alsof het niets is en zijn vormen zowel de structuur als het body van ieder nummer.

Hoe meer ik deze plaat beluister, hoe minder ik het gevoel heb naar blackmetal te zitten luisteren, ook al komen sommige stijlelementen overeen en wordt er duchtig gekrijst bij momenten. Het maakt me eigenlijk niet uit hoe dit zou moeten benoemd worden voor de labelaars onder ons, ik weet alleen dat het wat weg heeft van Wolves In The Throne Room en progressieve post-black-whateverbands uit Noord-Amerika die vaak ambient en doom in hun muzikale worst draaien. Een luisterbeurt is op zijn plaats.

Tracklisting:
Obsidian Tongue

  1. Brothers in the Stars
  2. Black Hole in Human Form
  3. My Hands were Made to Hold the Wind
  4. The Birth of Tragedy
  5. Individuation
  6. A Nest of Ravens in the Throat of Time

Line-up:

  • Brendan Hayter – Zang, gitaren
  • Greg Murphy – Drums

Links: